Stropers maken neushoorn af in Franse zoo en stelen hoorn Auteur: Luc De Roy

di 07/03/2017 - 19:57 Luc De Roy In een zoo in Thoiry, ten westen van de Franse hoofdstad Parijs, is vandaag een witte neushoorn dood aangetroffen met een van de twee hoorns afgezaagd. Het zou de eerste keer zijn dat stropers toeslaan in een Europese zoo. En ook in Kenia was het een zwarte dag voor bedreigde diersoorten: daar hebben stropers dan weer Satao II gedood, een van de laatste "giant tuskers", olifanten met slagtanden die bijna tot aan de grond reiken.

De hoorndieven drongen afgelopen nacht in de zoo van Thoiry binnen door het buitenhek van de zoo en forceerden ook twee deuren om in het neushoornverblijf te geraken.

Het vier jaar oude mannetje Vince werd door een verzorger aangetroffen met drie schotwonden in de kop. Zijn grootste hoorn was afgezaagd en gestolen, terwijl de andere hoorn deels was doorgezaagd. De twee andere neushoorns in het verblijf, een 37-jarige wijfje en een 5-jarig mannetje, bleven ongedeerd.

De waarde van de gestolen hoorn wordt geschat op 30.000 tot 40.000 euro. De hoorn van een neushoorn bestaat uit keratine, zoals onze nagels en haar. Gemalen hoorn wordt vooral in Vietnam gebruikt, omdat men er gelooft dat het een afrodisiacum is. In de traditionele Chinese "geneeskunde" wordt het soms voorgeschreven voor koorts en stuiptrekkingen. Er zijn geen bewijzen dat het ook werkt.

De Franse politie is een onderzoek gestart.

"Dit hebben we nog nooit gezien"

VRT ???media.video.type.mz_vod???

Satao II

In het Tsavo National Park in Kenia hebben stropers dan weer de 50 jaar oude Satao II gedood. Satao II was een van de grootste en oudste olifanten van Afrika en hij was een "giant tusker". Dat zijn olifanten met slagtanden die zo groot zijn dat ze bijna tot aan de grond reiken.

Er blijven nu nog slechts minder dan 30 "big tuskers" over in Afrika. Om een big tusker te worden, moet de olifant een bepaalde genetische aanlag hebben en oud genoeg worden zodat de slagtanden kunnen groeien.

Waarschijnlijk is Satao II gedood door een gifpijl, maar zeker is dat nog niet.

"Ik ben er echt volledig het hart van in", zei Richard Moller, het hoofd van de Tsavo Trust die instaat voor het nationaal park, aan het persbureau AFP. "Deze specifieke olifant was er een die heel makkelijk te benaderen was, een van die oude jongens die makkelijk te vinden zijn. Bij veel van de andere is het veel moeilijker om hen te kunnen zien."

"Hij had al veel droogtes en andere pogingen tot stropen overleefd", zo zei hij nog.

Slagtanden van meer dan 50 kilo

Het karkas van Satao II werd in januari ontdekt tijdens een routine controlevlucht over het 25.000 vierkante kilometer grote nationaal park. Het lag in de buurt van de grens van het park, en het nieuws werd nu pas bekendgemaakt.

Een team van het Tsavo-park en de Keniaanse Wildlife Service slaagde er in de enorme slagtanden van de olifant intact te bergen, voor stropers ze konden meenemen. Een slagtand woog 51,5 kilogram, de andere 50,5 kilo.

Na de lugubere ontdekking volgde een team van het nationaal park een bende stropers tot diep in het park, en twee stropers werden gearresteerd. Bij de stropers werden drie bogen, 12 gifpijlen en een AK47 machinegeweer gevonden.

"Hoewel dit in alle opzichten een zeer droevig verlies is, kunnen we ook er iets positiefs uit halen, in die zin dat het karkas van Satao gevonden is met het ivoor nog intact, en dat het gerecupereerd kon worden voor het in de verkeerde handen kon vallen en de illegale ivoormarkt nog meer kon opstoken", zei de Tsavo Trust in een mededeling. "En nog belangrijker, deze stropersbende is voor eeuwig opgebroken."

Het karkas van Satao werd gevonden in de buurt van de grens van Tsavo National Park (Foto: Tsavo Trust).

De reusachtige slagtanden van Satao II werden intact aangetroffen. De ene woog 51,5 kilo, de andere 50,5. Op de zwarte markt in het Verre Oosten worden er duizenden dollars per kilo ivoor betaald (Foto: Tsavo Trust).

Satao II werd genoemd naar een andere "giant tusker", Satao, die in 2014 gedood werd door stropers met een gifpijl. Satao was minstens 45 jaar oud en hij was een van de grootste olifanten ter wereld rond de tijd van zijn dood. Zijn slagtanden waren meer dan 2 meter lang en daarmee waarschijnlijk de grootste van alle tuskers in Kenia (Foto: Tsavo Trust). 

Een filmpje over de eerste Satao, die in 2014 werd doodgeschoten.