"Britten moeten EU niets betalen bij een brexit"

Het Verenigd Koninkrijk kan de Europese Unie verlaten zonder de EU iets te betalen. Dat is de conclusie van een financieel onderzoekscomité van het Britse Hogerhuis. Een dergelijk vertrek zonder kosten zou echter wel de toegang tot de Europese eenheidsmarkt in het gedrang kunnen brengen, aldus het comité.
AFP or licensors

Het EU Financial Affairs Committee van het Hogerhuis in Londen heeft zich gebogen over de verplichtingen van de Britten bij een brexit. Uit hun onderzoek zou blijken dat de EU het VK geen extra kosten kan doen betalen als het land inderdaad uit de Unie stapt. Eerder had de EU gesproken over een "opstappremie" van ruim 60 miljard euro voor de Britten.

De Britse premier Theresa May heeft de EU gewaarschuwd om geen strafmaatregelen tegen haar land te nemen als dat de Unie verlaat, maar over het Kanaal lijken de meeste grote landen en de EU-instellingen niet van plan om Londen grote toegevingen te doen.

Volgens het comité van de Lords moeten de Britten evenwel niets meer betalen als ze de EU verlaten en kunnen ze daartoe wettelijk niet verplicht worden. Alle verplichtingen van het VK voor de EU zouden dan wegvallen.

Wel zou er bij een dergelijk vertrek zonder kosten tegenmaatregelen van de EU kunnen komen, waarschuwen de Lords, en zo zou het VK de toegang tot de Europese eenheidsmarkt kunnen verliezen.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Mogelijke extra kosten voor de Britten:

Er zijn een aantal onduidelijkheden over een extra factuur die de EU de Britten bij een brexit zou kunnen opleggen:

  • hoe lang moet Londen nog bijpassen in de Europese begroting?
  • hoeveel moet het VK betalen als het na een brexit wil blijven deelnemen aan Europese programma's zoals Erasmus?
  • hoeveel moet het VK bijdragen in de EU-begroting als het na een brexit toegang wil hebben tot de eenheidsmarkt

Daarbij valt op te merken dat een niet-lidstaat zoals Noorwegen ook een deel bijdraagt aan de EU-begroting om toegang te hebben tot de eenheidsmarkt. Anderzijds is die grote eenheidsmarkt binnen de EU er in de jaren 80 mee gekomen dankzij de medewerking van de nochtans erg eurokritische Britse premier Margaret Thatcher.

Het verlies van die eenheidsmarkt zou de Britse economie een klap kunnen geven en de status van Londen als financieel centrum van de wereld onderuit kunnen halen.

Meest gelezen