Nieuwe rel tussen Duitsland en Turkije na verbod op verkiezingsbijeenkomst

Er is opnieuw een diplomatieke rel in de maak tussen Duitsland en Turkije. De aanleiding is een Duits verbod voor een verkiezingsmeeting van de Turkse minister van Justitie in de stad Gaggenau, in het zuidwesten van Duitsland. "Duitsland moet leren hoe het zich tegenover Turkije moet gedragen", reageerde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken boos. De Duitse regering ontkent echter de aantijgingen als zou zij achter het verbod zitten.

Gaggenau in de deelstaat Baden-Württemberg had een verkiezingsmeeting van de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag verboden. Die zou er normaal gezien gisterenavond campagne voeren voor het nakende referendum in Turkije over de versterking van de macht van president Recep Tayyip Erdogan. De stad annuleerde de meeting om veiligheidsredenen.

De kwestie veroorzaakte grote ergernis bij Turkije. Bozdag cancelde uit protest zijn ontmoeting in Karlsruhe met zijn Duitse collega. De Duitse minister van Justitie Heiko Maas wou het met hem hebben over de in Turkije opgesloten journalist Deniz Yücel van de Duitse krant Die Welt. En ook de Duitse ambassadeur in Turkije is op het matje geroepen.

Turkije waarschuwt voor "gevolgen"

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu waarschuwde Berlijn vanmorgen nog eens voor "gevolgen". Hij beschuldigde de Duitse regering ervan dat ze het "neen"-kamp wil helpen om het referendum te winnen. "Ze willen niet dat de Turken campagne voeren in Duitsland. Ze willen niet dat er een sterk Turkije komt", aldus Cavusoglu.

Bozdag (foto) is ervan overtuigd dat de beslissing om de bijeenkomst af te gelasten niet van de stad zelf kwam. "Het is duidelijk een beslissing die de bevoegdheid van gemeenten overtreft", citeerde het Turkse persbureau Anadolu de minister.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Oude ziektes"

De Turkse minister van Justitie ging nog een stap door te waarschuwen voor een herhaling van de Duitse geschiedenis, een mogelijke verwijzing naar het nationaalsocialisme.

"We zien dat oude ziektes rondwaren. Jullie moeten je bezighouden met de behandeling van die ziektes", klonk het. "Doen jullie dat niet, dan vrees ik dat diegenen die vandaag de Turkse minister van Justitie niet laten spreken, zelf in eigen land niet meer zullen kunnen spreken."

Bozdag beschuldigde Duitsland er opnieuw van terroristen uit Turkije een onderkomen te bieden. Hij verwees naar de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK, de beweging van de Turkse de beweging van de Turkse predikant Fethullah Gülen en de linksterroristische DHKP-C.

Bonn ontkent aantijging van inmenging

De Duitse regering heeft de Turkse aantijgingen over inmenging al met klem ontkend. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Duitse regering de beslissing op geen enkele manier beïnvloed. "De Duitse federale regering kon hierop ook geen invloed uitoefenen want het is een kwestie van staats- en lokaal recht waarop we geen enkele invloed hebben", aldus de woordvoerder.

Dat is volgens de man meteen ook de boodschap die de Duitse ambassadeur in Ankara "tijdens een ernstig maar vriendelijk gesprek" aan de Turkse regering heeft overgebracht.

Merkel: "Gemeenten beslissen autonoom"

Ook bondskanselier Angela Merkel verdedigde de beslissing. "We zetten ons in voor de vrijheid van meningsuiting in Duitsland. Duitsland heeft echter een federaal systeem en dat betekent ook dat de gemeentelijke autoriteiten mogen beslissen of een manifestatie op hun grondgebied al dan niet veilig is", zei Merkel tijdens een bezoek aan Tunesië.

Nog volgens Merkel heeft Berlijn ook laten weten dat de vrijheid van meningsuiting, en meer bepaald de journalistieke vrijheid van de opgesloten Die Welt-correspondent Deniz Yücel, in Turkije niet gewaarborgd is.

Ook Keulen annuleert meeting

Intussen heeft ook Keulen laten weten geen toestemming te geven voor een meeting zondag met de Turkse minister van Economie Nihat Zeybekci. Die was net als Bozdag van plan om Turkse kiezers in Duitsland op te roepen om president Erdogan te steunen bij het komende referendum.

Het stadhuis van Gaggenau werd vanmorgen overigens even ontruimd na een bommelding.

Meest gelezen