Seks tijdens kantooruren: "Als dat het leven beter maakt..."

Een Zweeds politicus haalde eerder deze week het nieuws met zijn voorstel om werknemers in zijn gemeente de mogelijkheid te bieden een uurtje verlof te nemen om de bedstee in te duiken met hun geliefde. Het voorstel kwam hem op hoongelach en kritiek te staan, maar het is hem wél menens, vertelt hij aan BBC.
IAN HOOTON/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Enkele dagen geleden trok een opmerkelijk voorstel uit Zweden de aandacht: werknemers moeten tijdens de kantooruren "vrijaf" (sic) kunnen nemen om seks te hebben. Het voorstel komt van Per-Erik Muskos, gemeenteraadslid in Övertorneå, een stadje in het noorden van Zweden, bij de grens met Finland.

Hoewel het vooral op gegniffel én kritiek werd onthaald ("moeten ze zich nu ook al moeien met ons intiemste privéleven?"), is het Muskos (kleine foto) wél menens. In een interview met BBC verdedigt hij zijn plan. Concreet dient hij bij de gemeenteraad in Övertorneå een voorstel in dat het gemeentepersoneel toelaat om een keer per week een uurtje pauze te nemen voor wat quality time met man- of vrouwlief.

"Het gaat maar over vier letters, s-e-k-s", zegt hij, in een reactie op de commentaar dat politici zich nu ook al menen te mogen moeien met het privé- en seksleven van mensen. "De mensen vinden dat we hier niet mogen over praten, ze zeggen dat ze het zelf wel kunnen oplossen. Maar als het relaties beter kan maken, dan is het het waard. We moeten meer voor elkaar zorgen."

"Meer kindjes, maar ook het leven beter maken"

Er zit nog iets fundamentelers achter het voorstel van Muskos. In Övertorneå wonen momenteel nog zo'n 4.500 inwoners. Dat aantal blijft gestaag dalen, de gemiddelde leeftijd stijgt. Een trend die niet alleen voor Övertorneå geldt, maar voor heel wat dorpen en steden in Zweden. "Veel jonge mensen trekken hier weg van zodra ze hun diploma op zak hebben", weet Muskos. Meer seks tijdens de kantooruren kan logischerwijs ook meer baby's tot gevolg hebben.

Maar het gaat niet alleen om kindjes maken, Muskos wil met zijn voorstel ook het leven van mensen beter maken, vooral dat van vrouwen. "Mensen hebben zó veel dingen te doen", zegt hij. "Thuis moet je je kinderen naar het voetbal en het ijshockey brengen, thuis is er ook de lokroep van de sociale media... Je hebt amper nog tijd om samen door te brengen, zónder de kinderen."

Muskos hoopt dat zijn voorstel aan deze nood kan tegemoetkomen, waardoor zijn stadje meer aantrekkelijk wordt om te wonen. "Als het leven hier beter wordt, gaan jonge mensen hier misschien wel willen blijven." Hij heeft er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad zijn voorstel over enkele maanden zal goedkeuren.

De 550 gemeentemedewerkers van Övertorneå krijgen overigens nu al een uurtje per week betaald verlof om aan fitness of andere "welzijnsactiviteiten" te doen.

Lichten uit om 19u, "Conceptiedag" en babybonussen

BBC lijst nog enkele andere opmerkelijke initiatieven op om het geboortecijfer op te krikken.

  • Het ministerie van Volksgezondheid in Zuid-Korea vaardigde in 2010 de maatregel uit dat de lichten in de kantoren een keer per maand uitgingen om 19 uur, een ongewoon vroeg uur om de werkdag te beëindigen voor Zuid-Koreanen.
  • In Rusland geldt 12 september al tien jaar als "Conceptiedag". In sommige regio's krijgen koppels die exact 9 maanden later een kindje krijgen, op 12 juni, een beloning.
  • In de Italiaanse stad Assisi boden enkele hotels eind vorig jaar een gratis vakantie aan aan koppels die daar een kind verwekten.
  • In Taiwan passeerden al heel wat maatregelen de revue, onder meer zogenoemde babybonussen, subsidies voor vruchtbaarheidsbehandelingen en kinderverzorging, maar ook events voor alleenstaande medeerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen