Trump lokt fors minder volk naar inauguratie dan Obama

Officiële cijfers zijn er nog niet, maar naar schatting een kwart tot een half miljoen mensen zouden gisteren zijn afgezakt naar Washington om de eedaflegging van Donald Trump bij te wonen. Ter vergelijking: naar de eerste inauguratie van Barack Obama kwamen 1,8 miljoen mensen kijken. Intussen is er ook al een eerste rel: zo kreeg Binnenlandse Zaken de opdracht van de nieuwe Amerikaanse regering om hun Twitter-account te sluiten nadat een medewerker een tweet had geplaatst over de geringere opkomst.

Beelden zeggen meer dan woorden: bovenstaande foto zet de inauguratie van Barack Obama in 2009 (links) naast die van Donald Trump gisteren (rechts). Bij Obama zag The National Mall voor het Capitool zwart van het volk, bij Trump waren er gisteren nog heel wat lege plekken. Beide foto's werden genomen op drie kwartier voor de eigenlijke eedaflegging.

Op officiële cijfers zal het nog even wachten zijn, maar enkele specialisten deden toch al een eerste poging om het verschil te becijferen. Volgens professor Keith Still (Manchester Metropolitan University) - die onder meer advies gaf over de menigte tijdens het huwelijk van de Britse prins William en Kate - haalde Trump maar een derde van het aantal kijklustigen in vergelijking met Obama. Dat komt neer op goed een half miljoen. Dan Gross - die verantwoordelijk was voor de organisatie van de inauguratie in 2012 - houdt het zelfs op slechts 250.000. "Niet geverifieerd, maar wel een plausibel cijfer", analyseert The Financial Times.

Een andere indicatie: de metrodienst van Washington heeft cijfers vrij gegeven over het aantal reizigers. Om 11 uur gisterochtend hadden zo'n 193.000 mensen de metro genomen in de Amerikaanse hoofdstad. Op hetzelfde uur waren dat er acht jaar eerder maar liefst 513.000.

Vergelijken

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we dus zeggen dat Donald Trump een pak minder volk heeft kunnen lokken voor zijn inauguratie dan Barack Obama indertijd. Dat terwijl Trump in zijn geheel eigen stijl eerder had gezegd dat zijn eedaflegging zou zorgen voor een "ongelooflijke, misschien zelfs recordopkomst".

Nu, beide eedafleggingen vergelijken gaat ook niet volledig op. In 2009 legde Obama de eed af als eerste zwarte president van de VS, wat diens inauguratie toch een stuk historischer maakte. De menigte toen was dan ook een pak groter dan bij Bush in 2001 (zo'n 300.000 man) of Clinton in 1993 (800.000 kijklustigen). En acht jaar geleden mocht het dan wel een pak kouder geweest zijn, gisteren was het kennelijk onaangenaam aan het miezeren in Washington. Bovendien zal het feit dat de Amerikaanse hoofdstad eerder Democratisch gezind is, er ook niet vreemd aan zijn.

Hoe wordt geteld?

Menigtetellers hebben maar een beperkt aantal methodes om een grote groep mensen te tellen. Voor de inauguratie zullen ze zich in de eerste plaats baseren op een luchtfoto of satellietbeeld. Dat laatste zal voor de eedaflegging van gisteren al moeilijker gaan, omdat het bewolkt was. Dat gaan de experts dan combineren met hun kennis over hoeveel mensen er op een bepaalde ruimte kunnen staan, en tellen ze ook hoofd per hoofd.

De meest betrouwbare methode echter is het gebruik van een vaste camera die de hele menigte gedurende de hele plechtigheid filmt. Maar dat is niet mogelijk voor de inauguratie, aangezien het luchtruim boven The Mall afgesloten was tijdens de ceremonie. Daarom kunnen tellingen van de inauguratie zelf niet 100 procent accuraat gebeuren, en liggen sommige berekeningen soms zelfs ver uiteen. Zo concludeerde professor Stephen Doig in 2009 dat er 1,1 miljoen mensen naar de eedaflegging van Obama waren komen kijken, terwijl de officiële overheidscijfers op 1,8 miljoen uitkwamen.

Een formele telling op The Mall doet de bevoegde dienst National Park Service overigens al sinds 1995 niet meer, nadat er grote discussies waren ontstaan over het aantal mensen dat had deelgenomen aan de "Million Man March", er werd toen zelfs gedreigd met rechtszaken tegen de dienst.

Binnenlandse Zaken moet Twitter-account sluiten

Intussen is er ook al een eerste rel over de geringere opkomst voor Trumps inauguratie. Zo deelde een medewerker van de National Park Service een tweet waarop de - voor Trump niet zo flatterende - foto stond die de inauguratie van de nieuwe president vergeleek met die van Obama. Even later volgde ook een retweet over het feit dat de website van het Witte Huis al bepaalde zaken over klimaatverandering niet meer vermeldde na de eedaflegging van Trump.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken kreeg daarop het bevel van de nieuwe Amerikaanse regering om al hun accounts op Twitter tot nader order te sluiten, meldt The Washington Post. Het betrokken agentschap gaat nu na of de retweets doelbewust zijn geplaatst, of het ging om een fout dan wel of er sprake is van hacking. "De tweets weerspiegelen in elk geval niet het beleid van Park Service", klinkt het.

Meest gelezen