De acteur Donald Trump: ster van het kleine scherm en het witte doek

Niet alleen Ronald Reagan was een acteur voor hij de eed als president van de Verenigde Staten aflegde, ook Donald Trump heeft in zijn carrière in heel wat films en tv-series meegespeeld. Een overzicht.

Trump staat bekend als de zakenman die overal in de VS wolkenkrabbers en ander vastgoed heeft neergepoot, maar in de jaren 80 en 90 bouwde hij minstens even hard aan zijn imago. Dat deed hij onder meer door in tv-shows op te duiken en door zijn naam en zijn gezicht aan reclamecampagnes te lenen.

Ook in verschillende populaire tv-series maakte hij zijn opwachting met zogenoemde cameo's, korte gastoptredens waarbij hij veelal in eigen naam enkele woorden kreeg toebedeeld of gewoon even door het scherm flaneerde. Hetzelfde deed hij in meerdere langspeelfilms, zoals "Ghosts can't do it" (1989), "The little rascals" (1994), "The associate" (1996) en "Eddie" (1996).

"Home alone 2" (1992)

In de kerstkomedie "Home alone 2" belandt het personage Kevin McCallister (Macaulay Culkin) moederziel alleen in New York. Een scène toont hem terwijl hij rondwandelt in het Plaza Hotel, het beroemde en luxueuze hotel aan 5th Avenue. Plots klampt hij een "willekeurige" passant aan die hij vraagt waar de lobby is. Het is Donald Trump die precies 7 woorden uitspreekt: "Down the hall and to the left".

"The fresh prince of Bel Air" (1994)

Twee jaar later waagt Trump zich aan een nieuwe cameo, deze keer in de aflevering "For sale by owner" van "The fresh prince of Bel Air". In die serie met Will Smith brengt hij een bezoek aan het riante huis van de familie Banks met de bedoeling het te kopen. Opvallend: hij doet dat samen met Marla Maples, zijn toenmalige echtgenote.

"The nanny" (1996)

In 1996 is het de al even rijke familie Sheffield die Trump over de vloer krijgt in de aflevering "The Rosie show" van "The nanny". Fran Fine (Fran Drescher) stelt hem voor aan haar werkgever Maxwell Sheffield (Charles Shaughnessy) en noemt hem daarbij "a zillionaire" (zie video onder, vanaf 11 minuten en 25 seconden).

In het oorspronkelijke script zou Fine hem "a millionaire" noemen, maar dat zag Trump volgens scenarist Peter Marc Jacobson niet zitten. Naar eigen zeggen kreeg hij een boodschap van een vertegenwoordiger waarin Trump stelde dat hij een miljardair was en ook die verwijzing in het script wenste. "A zillionaire" bleek uiteindelijk een aanvaardbaar compromis.

"Suddenly Susan" (1997)

Een opmerkelijke cameo doet Trump in 1997 in de serie "Suddenly Susan" met Brooke Shields in de hoofdrol. In de aflevering "I'll see that and raise you Susan" probeert het personage Vicki Groener (Kathy Griffin) Trump te overtuigen van haar nieuwe magazine "Skazzy". Wanneer ze het eerste nummer onthult, blijkt Trump op de voorpagina te prijken. Onderaan staat de profetische vraag "Our next president?". In diezelfde aflevering speelt hij ook nog een spelletje poker.

"Spin city" (1998)

Donald Trump maakt in 1998 kennis met de fictieve machthebbers van New York in "Spin city", een humoristische serie over het wel en wee van de burgemeester van de miljoenenstad en zijn naaste medewerkers. In de aflevering "The Paul Lassiter story" worstelt burgemeester Randall Winston (Barry Bostwick) met een boek dat hij wil schrijven.

In een poging hem te helpen introduceert zijn rechterhand Mike Flaherty (Michael J. Fox) Trump als succesvol auteur van zijn boeken "The art of the deal" en "The art of the comeback". Wanneer Winston hem vraagt plaats te nemen in zijn kantoor, gaat hij meteen op de stoel van de burgemeester zitten.

"Sex and the city" (1999)

Trump blijft in New York wanneer hij een jaar later heel even in "Sex and the city" is te zien. In de aflevering "The man, the myth, the Viagra" drinkt het personage Samantha Jones (Kim Cattrall) een Cosmopolitan in een bar. In de hoek merkt ze niemand minder dan Donald Trump op die een zakendeal lijkt af te sluiten. Hun blikken kruisen heel even.

In de nasleep van de "Grab 'em by the pussy"-video fantaseerde Cattrall eind vorig jaar in een interview over hoe haar blonde personage op de vrouwonvriendelijke video zou reageren. "Ik denk dat ze hem zou vastgrijpen bij zijn... Ik weet het niet", zei ze; "Samantha zou dit niet tolereren. Hij zou mogen opkrassen. Wie heeft tijd voor zoiets?"

"Zoolander" (2001)

Zeven jaar nadat Trump Marla Maples naar de set van "The fresh prince of Bel Air" heeft meegebracht, troont hij in 2001 zijn nieuwe vriendin (en huidige echtgenote) Melania mee naar de set van "Zoolander". In die film van en met Ben Stiller worstelt het model Derek Zoolander met het einde van zijn carrière.

Exact 4 seconden komen Donald en Melania in beeld. "Look, without Derek Zoolander male modeling wouldn't be what it is today", prijst Trump het fictieve personage. Melania staat erbij en kijkt ernaar.

"Two weeks notice" (2002)

In 2002 maakt Trump opnieuw zijn opwachting in een film, deze keer in zijn eentje. In "Two weeks notice" loopt George Wade (Hugh Grant) hem op een feestje tegen het lijf. Meteen begint Trump hem lastige vragen over een relatiebreuk te stellen. De scène eindigt met Wade die weinig overtuigend beweert dat hij "niet onder de indruk is".

"Days of our lives" (2005)

De soap der soaps "Days of our lives" weet Donald Trump in 2005 te strikken voor een cameo in aflevering 1.10172. Daarin werpt het personage Nicole Walker (Arianne Zucker) zich aan zijn voeten in de hoop dat hij haar een job aanbiedt. Ze laat zelfs uitschijnen dat ze hem seksuele diensten wil verlenen, een aanbod dat Trump uiteindelijk afwijst.

"Wall Street: money never sleeps" (2010)

Niet elke cameo van Trump haalt het eindresultaat. Zo speelt hij in 2010 een scène aan de zijde van het personage Gordon Gekko (Michael Douglas) in "Wall Street: money never sleeps", maar die is in de eigenlijke film niet te zien. Regisseur Oliver Stone schrapt de scène naar eigen zeggen omdat die te lang duurde.

In de scène treffen Trump en Gekko elkaar in een kapperszaak. De twee bespreken een nieuw hefboomfonds, tot Trump Gekko plots zegt dat hij goed zou staan met een zogenoemde comb over. Gekko laat weten dat hij liever aan gel vasthoudt.

Het verhaal gaat dat een vertegenwoordiger van Trump de makers van de film ook deze keer gedetailleerde instructies geeft, meer bepaald over hoe Trump precies in beeld wenst te komen. "De camerahoek bij voorkeur is meneer Trump frontaal naar de lens gericht met een lichte voorkeur voor zijn rechterkant, terwijl de camera de linkerkant evenals de achterkant van zijn haar vermijdt. De camera op ooghoogte of hoger", staat naar verluidt op het rekwest.

Meest gelezen