CIA: "Rusland kwam actief tussenbeide om Trump in Witte Huis te krijgen"

Rusland heeft de presidentsverkiezingen in de VS actief beïnvloed opdat Donald Trump de race om het Witte Huis zou winnen. Dat schrijft de CIA in een geheim rapport waarover The Washington Post bericht. President Obama heeft eerder al een onderzoek naar cyberaanvallen bevolen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Het is een vermoeden dat de machthebbers in Washington al maanden koesteren: de Russische autoriteiten proberen de Amerikaanse politiek actief naar hun hand te zetten door via hackers schadelijke informatie te verzamelen en die vervolgens te lekken.

Nu zegt ook de CIA dat Rusland boter op het hoofd heeft. Volgens de inlichtingendienst heeft het land de jongste presidentsverkiezingen in de VS actief beïnvloed met als doel Donald Trump in het Witte Huis te krijgen. Dat staat tenminste te lezen in een geheim rapport waarover The Washington Post bericht.

Democratic National Committee

Russische hackers zouden verantwoordelijk zijn voor het kraken van de e-mailaccounts van het Democratic National Committee en anderen, onder wie de voorzitter van de kiescampagne van Hillary Clinton. Mails die schadelijk waren voor de Democratische presidentskandidaat zouden ze aan WikiLeaks hebben doorgespeeld dat ze vervolgens openbaar maakte.

De CIA zou het vreemd vinden dat de mails die WikiLeaks met de regelmaat van de klok publiceerde enkel voor Clinton nadelig waren. "Als de Russen ons politieke systeem als geheel in diskrediet wilden brengen, waarom pakten ze dan enkel uit met de flaters van één partij?", citeert persagentschap Reuters een anonieme CIA-bron.

Volgens een andere anonieme bron is het tegelijk niet zeker dat de interventies van Rusland het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook effectief hebben beïnvloed. Wel zou Rusland duidelijk hebben geconcludeerd dat Trump een "vriendelijkere" president zou zijn, vooral dan in gevoelige materies als economische sancties.

Duitsland

Rusland zou overigens op dit moment de aankomende verkiezingen in Duitsland eveneens proberen te beïnvloeden. Door extreemrechtse en populistische kandidaten in Europa steun te verlenen, zou de Russische president Vladimir Poetin het westerse concept van democratie willen ondermijnen.

Officieel wil de CIA niet op de berichten reageren. Rusland zelf ontkent elke tussenkomst in de Amerikaanse verkiezingen. Ook de verkozen Amerikaanse president Trump doet de berichten als larie af. Hij stelt dat ze afkomstig zijn van dezelfde mensen die destijds verkeerdelijk hebben gemeld dat Saddam Hoessein in Irak massavernietigingswapens had.

De huidige Amerikaanse president Barack Obama heeft wel twijfels. Gisteren heeft hij de Amerikaanse inlichtingendiensten bevolen een onderzoek te voeren naar cyberaanvallen in de aanloop naar de jongste presidentsverkiezingen, evenals naar de verkiezingen in 2012 en 2008.

Fancy Bear & Cosy Bear

In "Het Journaal" laat Ruslandspecialist Jan Balliauw zijn licht over de zaak schijnen (zie video onder). "De Russische hackers maakten deel uit van twee cybereenheden: Fancy Bear en Cosy Bear", zegt hij. "Fancy Bear zou e-mails aan WikiLeaks hebben doorgespeeld. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten gaat de Russische militaire inlichtingendienst achter Fancy Bear schuil."

"Volgens The Washington Post hebben tussenpersonen met directe banden met de Russische regering de e-mails doorgestuurd. Toch bestaat geen echt bewijs dat het Kremlin de operatie rechtstreeks heeft aangestuurd."

"Op zich is het geen nieuws dat de Russen zich in de Amerikaanse verkiezingscampagne hebben gemengd. Tot nu toe dacht de VS dat Rusland vooral de geloofwaardigheid van de verkiezingen wou ondermijnen. Nu groeit de consensus dat Rusland de bedoeling had om Trump te laten winnen."

Dat Trump de conclusies van de CIA in twijfel trekt, noemt Balliauw opmerkelijk. "Als president zal hij vaak beslissingen moeten nemen op basis van inlichtingen van diezelfde CIA."

Meest gelezen