"Griekenland niet klaar om meer vluchtelingen op te vangen"

In Griekenland wordt met ongeloof gereageerd op de beslissing van de Europese Commissie om vanaf maart de Dublinregels opnieuw toe te passen. Dat betekent dat vluchtelingen in Europa asiel moeten aanvragen in het land van aankomst, meestal Griekenland of Italië. Volgens correspondent Bruno Tersago een onbegonnen werk voor de Grieken.

De lidstaten van de Europese Unie moeten vanaf 15 maart opnieuw asielzoekers kunnen terugsturen naar Griekenland. Dat heeft de Europese Commissie voorgesteld. Het gaat wel alleen om asielzoekers die vanaf die datum via Griekenland de Europese Unie bereiken.

Volgens correspondent in Griekenland, Bruno Tersago, lijkt het land niet klaar om nog meer vluchtelingen op te vangen dan diegene die er nu zitten. Volgens officiële cijfers zijn er 62.000 asielzoekers en migranten in Griekenland die al nauwelijks onderdak vinden. "Als er nog meer bijkomen, weet men niet waar die dan terecht moeten komen."

De Dublin-regels stellen dat asielaanvragen moeten gebeuren in het land van aankomst in de Europese Unie, maar de lidstaten sturen bijna geen vluchtelingen meer terug naar Griekenland sinds het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in 2011 oordeelde dat België de mensenrechten van een vluchteling schond door hem terug te sturen naar een land waar hij in onmenselijke omstandigheden werd opgevangen.

Griekse vooruitgang

"De Griekse autoriteiten hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het verhelpen van de tekortkomingen in hun nationale asielstelsel. Hierdoor kunnen er vanaf 15 maart 2017 geleidelijk aan weer Dublin-transfers naar Griekenland plaatsvinden", zo kondigde vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans aan. Hij spreekt van "een belangrijke stap om het Dublin-systeem en het Schengengebied weer normaal te laten functioneren".

Tersago ziet nauwelijks vooruitgang. "De asielzoekers die vastzitten op het vasteland zijn vaak opgevangen in slechte omstandigheden", zegt hij. "In verlaten fabrieken of in tentenkampen". Stelselmatig worden die vervangen door wooncontainers. "Dat ziet eruit als vooruitgang, maar asielaanvragen worden aan een zeer traag tempo verwerkt." Volgens Tersago moeten mensen die een asielvraag opstarten soms zes tot negen maanden wachten alvorens ze een gesprek krijgen met de asieldienst. "Dat zou sneller moeten gaan."

"Het opvangkamp van Europa"

De Europese Commissie verklaart meer moeite te zullen doen om asielzoekers te herverdelen over Europa. "Maar de Grieken hebben hun geloof in Europa opgegeven", legt Tersago uit. "Ze zien dat Griekenland is gedwongen om Turkije als een veilig derde land te aanvaarden, ze zien dat de buurlanden van Griekenland hun grenzen gewoon konden sluiten en dat Griekenland de facto het opvangkamp van Europa is geworden."

De Commissie beklemtoont dat de hervatting van de Dublin-transfers geleidelijk zal verlopen, en niet met terugwerkende kracht voor alle vluchtelingen die de voorbije jaren via Griekenland het noordwesten van Europa bereikten. Het voorstel geldt alleen voor asielzoekers die Griekenland vanaf 15 maart 2017 bereiken of voor wie Griekenland op grond van andere Dublin-criteria vanaf 15 maart verantwoordelijk is.

Meest gelezen