China heeft meer te verliezen dan de VS bij handelsconflict

De verkozen Amerikaanse president Donald Trump laat niet na om China te schofferen, en dat plaatst de relatie tussen de twee grootste economieën van de wereld onder druk. Onschuldig is dat niet, want de twee grootmachten zijn economisch erg met elkaar verweven. "Maar China staat toch iets fragieler dan de VS", stelt China-kenner Jonathan Holslag.

De voorbije jaren zijn de Amerikanen erg afhankelijk geworden van Chinees krediet. 2.300 miljard dollar: tot dat astronomische bedrag lopen de Chinese investeringen in de Verenigde Staten op. Het gaat dan om staatspapier, maar ook om Chinese inmenging in andere financiële sectoren. Aan de andere kant zijn de Chinezen heel erg afhankelijk van de VS voor de uitvoer. Amerika is de belangrijkste exportmarkt voor China. "De Chinese en Amerikaanse economieën zijn Siamese tweelingen", vat Holslag het in een boutade samen.

"De verwevenheid is heel erg groot. En nu is er een economisch machtsspel aan de gang waarbij de twee partijen proberen uit te vlooien wie het meest kwetsbaar is", stelt de China-kenner vast. De analyse van Holslag: "De situatie van de Chinezen is iets fragieler. Beide landen zijn erg afhankelijk van elkaar, maar China toch iets meer van de VS dan omgekeerd.

"Die 2.300 miljard aan staatsobligaties en andere producten kunnen de Chinezen niet zomaar verkopen zonder ongelooflijke waardeverminderingen te ondergaan. De Amerikanen daarentegen kunnen hun markt makkelijker dichtgooien en op het binnenland gaan focussen."

"Ook EU zou er goed aan doen handelstekort terug te dringen"

Een correctie op de handelsbalansen was volgens Holslag voor een stuk onvermijdelijk geworden, omdat het tekort op de Amerikaanse handelsbalans onhoudbaar was geworden. "En nu krijg je die correctie vooral politiek aangestuurd", aldus Holslag. Wat nu aan het gebeuren is, past volgens hem in de politiek van de verkozen Amerikaanse president Trump.

Trump wil de afhankelijkheid van Chinees krediet terugdringen. Een beslissing die volgens Holslag steek houdt. "De Chinezen hebben de voorbije decennia een flink stuk van hun groei kunnen realiseren dankzij het Amerikaanse handelstekort. Ik denk dat ook de EU er goed aan zou doen om ook het Europese handelstekort ten opzichte van China terug te dringen."

"Niet goed voor de wereldeconomie"

Economische verwevenheid is volgens Holslag geen garantie op politieke samenwerking. "Het is voor de mensen in de VS heel moeilijk in te schatten wat de financiële afhankelijkheid van China precies inhoudt. Daardoor krijg je vaak een kloof tussen de reële economische afhankelijkheid en de politieke koers die gevaren wordt."

Hoe dan ook zouden protectionisme en een eventueel handelsconflict tussen de twee giganten de wereldeconomie geen goed doen. "Maar dat is wel een realiteit waarmee we zullen moeten leren omgaan", besluit professor Holslag.

Meest gelezen