Dakota-pijpleiding niet door indianengebied: "We hebben het gehaald"

De Amerikaanse overheid weigert een vergunning uit te schrijven voor de voorgestelde route van de omstreden oliepijplijn North Dakota Access Pipeline. Dat is een overwinning voor de duizenden manifestanten die al maanden protesteren in het reservaat Standing Rock.
AFP or licensors

Het Army Corps of Engineers zal het bedrijf achter de Dakota Access-pijpleiding geen vergunning geven om te boren onder de Missouri River. Dat is een grote overwinning voor de Sioux-stam van Standing Rock, die de pijpleiding beschouwt als een bedreiging voor haar waterbronnen en voor heilige plaatsen waar de voorouders zijn begraven. Milieuactivisten vreesden dan weer een grote milieuramp als er ooit een lek zou zijn.

"Andere routes"

De legerdiensten lieten weten dat ze hun beslissing baseerden op de "noodzaak om andere routes te onderzoeken". "Hoewel we continu praten en informatie uitwisselen met de Sioux van Standing Rock en Dakota Access, is het duidelijk dat we nog werk voor de boeg hebben", aldus Jo-Ellen Darcy van de afdeling civiele werkzaamheden.

"De beste manier om dat werk op een verantwoorde en snelle manier te voltooien, is om alternatieve routes te verkennen voor de pijpleiding." Volgens het Army Corps zijn de tribale rechten van de oorspronkelijke bewoners die zijn vastgelegd in de wet "essentiële onderdelen" van de analyses die zullen worden uitgevoerd.

Volgens de Sioux zullen de legerdiensten een milieu-impactstudie uitvoeren en op zoek gaan alternatieve routes.

Minister van Binnenlandse Zaken Sally Jewell noemt de beslissing een "doordachte aanpak", die moet leiden tot een "diepgaande evaluatie van alternatieve routes voor de pijpleiding en een beter inzicht in de mogelijke impact" van de bouw van de pijpleiding.

De pijpleiding, een bouwproject van 3,8 miljard dollar (3,6 miljard euro) moest 1.886 kilometer lang worden, vier Amerikaanse staten doorkruisen en ruwe olie -zo'n 470.000 vaten per dag- transporteren van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar de meer zuidelijke staat Illinois.

"We hebben het gehaald"

Sinds april hadden Sioux-stamleden en bondgenoten, van milieuactivisten tot veteranen, zich verzameld bij Standing Rock. Ze eisten dat de plannen voor de pijplijn werden opgeborgen. Zonder die belofte zouden ze niet wijken.

Het nieuws dat de pijplijn geen vergunning krijgt, werd dan ook op groot gejuich én getrommel onthaald. Een van de stamhoofden, chef Arvol Looking Horse, sprak de achterban toe. "Onze gebeden zijn verhoord. Het was erop of eronder, maar ik geloof dat we het hebben het gehaald."

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Wat nu?

De voorgestelde route van de omstreden oliepijplijn North Dakota Access Pipeline is dus afgekeurd. Dat wil echter niet zeggen dat de oliepijplijn er helemaal niet komt. Zo zullen er nu milieueffectenrapporten worden opgesteld van andere routes. "Wellicht gaat dit nog lang aanslepen", zegt Amerikawatcher Björn Soenens.

"Het kan zelfs zijn dat Energy Transfer Partners, het bedrijf achter de Dakota Access-pijpleiding, opeens denkt: het hoeft niet meer, maar het kan evengoed zijn dat het Army Corps of Engineers wel groen licht geeft voor een bepaalde nieuwe route en dan zal de volgende Amerikaanse president Donald Trump de nieuwe pijpleiding zeker niet tegenhouden."

Zo heeft Trump al vaak gezegd dat hij zoveel mogelijk gas en olie naar boven wil halen én is hij ook aandeelhouder in het bedrijf achter de Dakota Access-pijpleiding. De beslissing om geen vergunning te geven aan de nu voorgestelde route kan Trump echter niet terugdraaien. "Hij kan geen beslissingen van instanties zoals Army Corps of Engineers naast zich neerleggen." 

AFP or licensors
AFP or licensors

Uit het archief: Wat is de North Dakota Access Pipeline?

Meest gelezen