Gambia stemt omstreden dictator weg

De Gambiaanse president Yahya Jammeh heeft de presidentsverkiezingen verloren. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie, Alieu Momar Njie, vanmiddag bekendgemaakt. De winnaar is oppositiekandidaat Adama Barrow die 44 procent van de kiezers naar zich toe kon trekken.

Vanmiddag maakte de voorzitter van de kiescommissie bekend dat de huidige president Jammeh de verkiezingen verloren heeft. De stemming vond gisteren plaats. Jammeh haalde 40 procent van de stemmen, niet genoeg om zichzelf op te volgen. Adama Barrow, de leider van de coaltie van zeven oppositiepartijen, haalde 44 procent. "Een beslissende overwinning voor de nieuwe president", verklaart de voorzitter.

"De president is grootmoedig genoeg om te aanvaarden dat hij de verkiezing verloren heeft", zei hij nog. "We zullen een wijziging in de regering zien, en de zittende president zal de nieuwe president bellen om hem te feliciteren en het beste te wensen."

Winnaar van de verkiezingen is Adama Barrow. Vijftien jaar geleden was de man nog bewakingsagent in de Britse hoofdstad Londen. In Gambia werd hij zakenman. Zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen kreeg massaal de steun van zeven partijen, bijna de volledige oppositie. Barrow wordt de derde president sinds de onafhankelijkheid van Gambia.

AFP or licensors

"Geen blanke zal je kunnen helpen"

Hoewel er nog geen officiële verklaring is van de president, wordt nu verwacht dat er in Gambia na 22 jaar een einde komt aan het schrikbewind van de excentrieke Jammeh. Die kwam aan de macht na een staatsgreep op de eerste en enige andere president Dawda Jawara. In een BBC-interview in 2011 zei Jammeh nog dat hij "een miljard jaar" zou regeren. Mensenrechtenorganisaties klagen al jaren de situatie in het land aan. Hij zou in het verleden het leger al de opdracht gegeven hebben zijn politieke tegenstanders te vermoorden. Dat de leider nu zijn verlies zou toegeven, ziet de voorzitter van de kiescommissie dan ook als "uniek."

Vooral sinds de jaren 2000 worden de president autoritaire trekjes toegeschreven. Hij meende mensen van aids te genezen met kruidenmengsels. Over homoseksuelen zei de man dat hij persoonlijk hun keel zou oversnijden. "Als je een man bent en je wil trouwen met een andere man in dit land, zullen we je te pakken krijgen. Niemand zal je nog zien. Geen blanke die daar dan nog iets aan kan doen."

De Europese Unie schroefde zijn steun aan het land eerder al terug, waarna Gambia vorige maand nog uit het Internationaal Strafhof stapte omdat het hof zich "enkel op het vervolgen van Afrikanen" zou richten.

Het is duidelijk dat de Gambianen hebben gekozen voor verandering. De overwinning van Barrow kan het begin van een grote verandering betekenen voor het West-Afrikaanse land. Nu is het wachten op een officiële verklaring van de verliezer.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen