Naroepen, sissen, beledigen: in Amsterdam mag het niet meer

Naroepen, beledigen, sissen: in Amsterdam is het binnenkort verboden. Het stadsbestuur heeft een voorstel goedgekeurd dat staatintimidatie strafbaar wil maken. Wie in de fout gaat, riskeert een boete die kan oplopen tot ruim 4.000 euro. Maar voor de politie wordt het geen sinecure. "Hoe ga je zo'n verbod handhaven?"
THEOBALD / BSIP

Het voorstel kwam van twee raadsleden van VVD en CDA. Ze kwamen ermee op de proppen nadat uit onderzoek was gebleken dat meer dan de helft van de vrouwen in Amsterdam het afgelopen jaar is geconfronteerd met straatintimidatie. Ze werden nagefloten, nagesist of nageroepen met seksuele opmerkingen.

"De discussie draait niet om de vraag of een bouwvakker nog naar een vrouw mag fluiten", zei Dilan Yesilgöz in Het Parool, toen ze het voorstel aankaartte. "Dit gaat niet over flirten, maar over intimiderend gedrag. Dat kan erg beangstigend zijn en vrouwen een heel onveilig gevoel geven."

Het stadsbestuur van Amsterdam treedt de VVD-politica en haar CDA-collega nu bij. "We willen laten zien dat we geen enkele vorm van straatintimidatie tolereren", klinkt het. Straatintimidatie wordt strafbaar gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening. In de tekst die wordt toegevoegd, luidt het dat "het verboden is op of aan de weg of in een voor publiek toegankelijk gebouw in groepsgebouw dan wel afzonderlijk, anderen uit te jouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastig te vallen."

Boetes kunnen oplopen tot meer dan 4.000 euro

Wie zich toch bezondigt aan een vorm van straatintimidatie, kan een stevige boete verwachten. In extreme gevallen kan die oplopen tot meer dan 4.000 euro. Ook celstraffen van drie maanden zijn mogelijk.

Een verbod uitvaardigen is één zaak, het handhaven een andere; Het stadsbestuur is er zich van bewust dat het niet makkelijk zal worden om straffen op te leggen, omdat daders op heterdaad moeten worden betrapt. Amsterdam overweegt daarom om anoniem toezicht in te stellen.

Meest gelezen