Britse extremisten stelen de slogan van Trump Auteur: Sara Van Poucke

di 29/11/2016 - 14:19 Sara Van Poucke "Make Britain great again", dat is de leuze waarmee de ultranationalistische, extreemrechtse partij Britain First haar sympathisanten uitnodigt op haar bijeenkomst van komend weekend. Klinkt vertrouwd in de oren, want inderdaad, de partij heeft gewoon de slogan van Trump overgenomen en "America" vervangen door "Britain".

Britain First, vijf jaar geleden opgericht, kwam voor het eerst in het nieuws met invallen in moskeeën en "Christian Patrols". De leidende man achter de partij was Jim Dowson, een protestantse priester uit Belfast die actievoerde tegen abortus. In 2014 verliet hij Britain First. Hij zou geschokt zijn geweest omdat de partij een vergaarbak was geworden van "racisten en extremisten".  

Britain First voert campagne tegen immigratie, multiculturalisme en tegen wat ze de islamisering van Groot-Brittannië noemt. "Britain first" was ook wat de moordenaar van politica Jo Cox riep toen hij haar doodde. 

De partij heeft net een nieuwe voorzitter ad interim aangewezen. Jayda Fransen vervangt Paul Golding die een stap opzij zet "om persoonlijke redenen". Fransen werd eerder deze maand nog veroordeeld tot een boete van 2.000 pond omdat ze tijdens een "Christian Patrol" van haar partij een moslimvrouw met een hoofddoek agressief had beledigd in het bijzijn van haar kinderen.

Foto: Facebook/Britain First.

Fransen nodigt de sympathisanten van Britiain First nu uit op de jaarlijkse bijeenkomst van de partij met de slogan "Make Britain great again", gepikt van Donald Trump.

Britain First is niet de enige rechtse Britse partij die leentjebuur speelt bij Trump. Eerder werden bij de jongerenafdeling van Ukip petjes verkocht die heel goed leken op de Trump-pet.

Overigens is de slogan van Trump niet eens zo origineel. Trump haalde de mosterd bij Ronald Reagan die in zijn campagnetoespraken vaak de woorden "To make America great again" gebruikte. En ook Bill Clinton sprak dezelfde woorden uit in een speech in 1991.