Van reddende engel tot platvloerse beledigingen: 10 opmerkelijke momenten van Sarkozy

De politieke carrière van Nicolas Sarkozy lijkt nu definitief uitgezongen. Die carrière -rijk gevuld als ze is - heeft enkele spraakmakende momenten opgeleverd, die bij velen in het collectieve geheugen zullen blijven zitten. Van de reddende engel bij een gijzeling tot platvloerse beledigingen: een overzicht.

"Donnez-moi le petit noir"

13 mei 1993. In de chique Parijse voorstad Neuilly vindt een gijzeling plaats in een kleuterschool. Een wanhopige werkloze man dreigt ermee de 21 kindjes en hun juf op te blazen als hij geen 100 miljoen Franse frank krijg (zo'n 15 miljoen euro). De burgemeester van Neuilly is in die dagen Nicolas Sarkozy. En hij komt zich hoogstpersoonlijk mengen in de onderhandelingen met de gijzelnemer. Sarkozy slaagt erin om enkele kinderen uit het klaslokaal te halen. Legendarisch zijn zijn woorden "Donnez-moi le petit noir."

Alle belangrijke Franse televisiestations brengen extra journaals over de gijzeling. De beelden van de reddende Sarkozy stromen zo miljoenen Fransen huiskamers binnen: een PR-stunt van jewelste voor de ambitieuze politicus. Uiteindelijk worden alle kinderen gered, de gijzelnemer wordt doodgeschoten. Sarkozy krijgt een medaille voor zijn optreden, maar van meet af aan worden ook kritische bedenkingen gemaakt. Jaren later getuigen politiemensen dat Sarkozy zich had opgedrongen, en dat de gijzelnemer net dichtklapte tijdens de onderhandelingen met de politie door de actie van Sarkozy.

"Het uitschot" van de banlieues

In 2005 krijgt Nicolas Sarkozy als minister van Binnenlandse Zaken af te rekenen met onrust in de banlieues van Parijs. Een en ander begint al in juni van dat jaar, wanneer een 11-jarig jongetje wordt gedood door een verdwaalde kogel tijdens een gevecht tussen wijkbendes. Minister Sarkozy wil de buurten naar eigen zeggen opkuisen, en komt dat ook aan de inwoners zelf zeggen. "Wie de wet niet respecteert, zal zwaar teruggeduwd worden. Maar wie zich wil opwerken, zal een flinke duw in de rug krijgen."

Maar de orde wordt niet meteen hersteld, integendeel. In oktober van dat jaar slaat de vlam pas echt in de pan, en breken er rellen uit in de Franse voorsteden. Straatmeubilair, auto's, winkels.. het wordt allemaal in brand gestoken door amokmakers. Beschermd door een heel groep lijfwachten komt minister Sarkozy andermaal de getroffen wijken bezoeken. Vanuit zijn escorte aan lijfwachten roept hij de bange bewoners toe dat hij hen zal afhelpen "van dat uitschot". Een uitspraak die volgens critici al te stigmatiserend is, anderen prijzen de daadkracht van Sarkozy. Na enkele weken keert de rust terug in de wijken, maar de onderliggende problemen werden niet meteen opgelost.

De kilte van Cécilia

Nicolas Sarkozy wordt in 2007 de nieuwe president van Frankrijk. Op dat moment is hij nog getrouwd met Cécilia, maar gelukkig is het stel niet. Dat wordt pijnlijk duidelijk tijdens de "investituur" van Sarkozy als president van de Republiek. Enkele dagen daarvoor had Cécilia al de scheiding aangevraagd, al wordt dat pas maanden later officieel bekendgemaakt. De dag dat Sarkozy officieel president wordt, is er maar weinig intimiteit te bespeuren tussen de twee.

Dat de kwestie gevoelig ligt, bewijst ook een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS. Sarkozy weigert een vraag over zijn huwelijk te beantwoorden, en stapt op. Enkele maanden later stapt Sarkozy in het huwelijksbootje met Carla Bruni.

De elegantie van Carla Bruni

Nicolas Sarkozy pakt graag uit met zijn nieuwe vrouw Carla Bruni, een voormalig topmodel en zangeres. Al enkele weken na het huwelijk vergezelt Bruni haar nieuwe man op staatsbezoek, in het Verenigd Koninkrijk. Bij aankomst en begroeting door de Britse Queen valt meteen de elegantie van de nieuwe "Première Dame" van Frankrijk op.

Aan het staatsbezoek zit naar verluidt ook een pikant kantje: zo zou Carla Bruni aan Michelle Obama verklapt hebben dat ze ooit een staatshoofd liet wachten omdat ze eerst de liefde wou bedrijven met haar Nicolas. Analisten speculeren dat het om de Queen ging, tijdens het staatsbezoek in 2008.

Sarkozy dronken?

De G8-top in juni 2007 is het eerste grote internationale optreden van de nieuwe Franse president Sarkozy. Daar ontmoeten Sarkozy en zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin elkaar voor het eerst, en het gesprek loopt uit.

Op de persconferentie achteraf maakt de Franse president een erg jolige indruk. "Blijkbaar heeft Sarkozy niet enkel water gedronken", merkt een journalist van de RTBF op. De journalist moet uiteindelijk zijn excuses aanbieden, want volgens het Elysée drinkt Sarkozy amper alcohol, en was hij dus zeker niet onder invloed. Oordeelt u vooral zelf.

Geen "bonjour" van geluidstechnicus, Sarkozy geënerveerd

In 2008 is Nicolas Sarkozy een jaar president van de Franse Republiek. De mensen moeten hem dus met enige waardigheid behandelen, vindt hij. Die waardigheid vindt hij niet bij een geluidstechnicus van de openbare omroep France 3, die hem kennelijk geen "bonjour" gunt wanneer hij de president voorbereidt op een interview in de studio.

President Sarkozy maakt zich erg druk over dat gebrek aan egard en vuurt een giftige opmerking af. "Dat gaat hier veranderen", verwijzend naar het beleid ten opzichte van de publieke omroep. Nog voor het interview begint, is de sfeer in de studio al gezakt onder het vriespunt.

De joggende president

Nicolas Sarkozy houdt zijn conditie graag op peil en gaat regelmatig lopen door de parken van Parijs. Ook als hij in het buitenland is - zoals in het Warandepark in Brussel - maakt Sarkozy tijd vrij voor sport.

"Flikker op, lul"

In februari 2012 loopt het mandaat van Nicolas Sarkozy bijna af, de presidentiële campagne loopt volop. Verschillende bevolkingsgroepen zijn niet tevreden met het beleid van de voorbije jaren.

Een iemand laat dat duidelijk merken op de landbouwbeurs in Parijs. Wanneer Sarkozy dichterbij komt, zegt de man aan de president: "Raak me niet aan, je maakt me vuil". De repliek van president Sarkozy is ferm.

Meest gelezen