Nederland voortaan beschermd tegen superstorm

Nederland is vanaf morgen over het hele grondgebied beschermd tegen een superstorm die maar een keer om de 10.000 jaar voorkomt. De voorbije jaren heeft Nederland meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd om de zwakste plaatsen in de kustbeveiliging te versterken en morgen wordt het laatste stuk afgewerkt.
AP2007
Een deel van de Oosterscheldekering aan Schouwen-Duiveland.

De laatste zwakke schakel die nu weggewerkt is, lag in Cadzand, aan de grens met West-Vlaanderen.

Nederland hecht zeer veel belang aan het vermijden van overstromingen sinds de overstromingsramp van februari 1953. Toen overspoelde de zee grote stukken van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, en daarbij vielen 1.863 doden.

Daarna werd besloten de grootschalige Deltawerken uit te voeren, waarbij verschillende zee-armen werden afgesloten, stormvloedkeringen gebouwd werden en dijken versterkt. Sindsdien zijn de dijken nu al voor de tweede keer verhoogd.

Vanaf eind november zendt Eén op maandag de zesdelige fictiereeks "Als de dijken breken" uit, geregisseerd door Hans Herbots. In deze reeks zijn de laatste zwakke schakels nog niet weggewerkt en komt het westen van Nederland onder water te staan als gevolg van een zware storm. 

AP2007

Water stroomt de Noordzee in door de stormvloedkering aan Neeltje Jans.

AP2007

Zwanen voor de gesloten Maeslantkering op de Nieuwe Waterweg.

Het water stroomt over een doorbroken dijk in Abbenbroek op het eiland Putten op 5 februari 1953.

AP1953

Overstroomde landbouwgrond en boerderijen in Moerdijk, in de provincie Noord-Brabant, op 3 februari 1953.

Meest gelezen