15.000 Noren zijn kandidaat om 47 wolven af te schieten

Bijna 15.000 Noorse jagers hebben een vergunning aangevraagd om 1 van de 47 wolven af te schieten die het Noorse parlement vogelvrij heeft verklaard. Noorse milieuverenigingen spreken schande van deze beslissing.

68 wolven telt Noorwegen in het wild. Hoewel het land met een oppervlakte van ruim 385.000 vierkante kilometer bezwaarlijk klein is, vindt het Noorse parlement dit aantal te veel. In september heeft het daarom besloten dat jagers liefst 47 van deze wolven mogen afschieten, goed voor bijna 70 procent van de populatie.

Nu blijkt dat 14.800 Noorse jagers een vergunning hebben aangevraagd om een van deze 47 wolven te mogen schieten. Dat komt neer op 315 jagers per wolf. "Jagen is erg populair in Noorwegen", vertelt VRT-correspondent Elisabeth Lannoo vanuit Oslo in "Nieuwe feiten" op Radio 1. "Hier bestaat zelfs een jagersvereniging die zich "Echte mannen schieten wolven" noemt."

Vier tot zes wolvenroedels

"Voor de zomer heeft het parlement beslist dat in Noorwegen plaats is voor vier tot zes wolvenroedels per jaar", schetst ze de context. "Vorige winter waren het er zeven, plus nog eens vier in het grensgebied met Zweden. Hierop heeft het parlement de toelating gegeven om massaal wolven te schieten."

"Vooral de schapenboeren zouden last hebben van de wolven. Dat is alvast de hoofdreden die het parlement voor de maatregel aanhaalt. Het afgelopen jaar zijn twintigduizend schadevergoedingen uitbetaald aan boeren voor schapen die door wolven en andere roofdieren zijn gedood."

Twee miljoen schapen

"In totaal lopen meer dan twee miljoen schapen in Noorwegen rond. Het gaat dus om minder dan een procent van de schapen. Ironisch genoeg kondigde de regering enkele maanden geleden nog aan dat nog nooit zo weinig schadevergoedingen zijn uitbetaald. Het aantal gedode dieren is de voorbije tien jaar gehalveerd."

"Noorse milieubewegingen zijn ontzettend kwaad. Ze zeggen dat het van 1911 geleden is dat nog zoveel wolven zijn geschoten. Milieuactivisten hebben al actiegevoerd voor het parlement, maar ze willen ook de bossen zelf in trekken om daar actie te voeren."

Meest gelezen