Minderjarige vluchtelingen geëvacueerd uit "Jungle" Auteur: Rik Arnoudt

wo 02/11/2016 - 11:49 Rik Arnoudt De Franse overheid is begonnen met het evacueren van minderjarige vluchtelingen uit de "Jungle" in Calais. Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp was vorige week grotendeels ontruimd, maar er verbleven nog altijd zo'n 1.500 niet-begeleide minderjarigen.

De minderjarigen worden met bussen naar speciale opvangcentra verspreid over heel Frankrijk gebracht. Het is de bedoeling dat hun dossier daar wordt afgewerkt, zodat ze in tweede instantie eventueel naar Groot-Brittannië kunnen.

De meeste kinderen komen uit Afghanistan of Soedan. Ze zijn 13 à 17 jaar oud. De meesten van hen willen naar Groot-Brittannië, net als de andere volwassen vluchtelingen die in de "jungle" woonden. Veel kinderen hebben familie of vrienden aan de overkant van het Kanaal. Londen moet nu uitzoeken wie recht op asiel heeft.

"Het blijft een twist tussen Frankrijk en Groot-Brittannië", zegt Sofie D'Hulster van vzw Humain. "Nu al zegt Frankrijk dat het zijn job heeft gedaan. Voor wat betreft de volwassenen zijn vorige week ongeveer 6.000 mensen overgebracht." Volgens Frankrijk is het nu aan de Britten om aandacht te besteden aan de minderjarigen. "Groot-Brittannië betwist dat natuurlijk", aldus D'Hulster. "Het wil dat bekijken op basis van internationale regelgeving en daar wringt natuurlijk weer het schoentje. Het is onduidelijk, ook voor ons en voor de minderjarigen, wie dan wel en wie niet naar het Verenigd Koninkrijk kan."

Nu ook de niet-begeleide minderjarigen worden weggebracht, is er in principe een oplossing voor alle vluchtelingen die in de "jungle" verbleven. Maar wellicht zwerven er nog altijd vluchtelingen in de buurt rond: mensen die geen kans maken op asiel en die buiten het officiële opvangcircuit blijven.