België krijgt tot maandagavond om CETA-verdrag goed te keuren

De Europese Unie geeft ons land tot maandagavond de tijd om het handelsverdrag met Canada goed te keuren. Als België geen garanties geeft, kan de deal niet doorgaan, zo klinkt het.
AFP or licensors

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zou maandagnamiddag eerst samenzitten met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Daar zouden ze een strategie bepalen, zo klinkt het. In de loop van de avond zal Tusk zich "in contact stellen" met onze premier Charles Michel (MR) en verwacht hij duidelijkheid over het standpunt van ons land in de discussie rond het geplande vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada.

Tusk heeft vandaag al een gesprek gehad met Michel, waarin hij de premier heeft ingelicht over de deadline. Michel heeft vervolgens Waals minister-president Paul Magnette (PS) ingelicht. Maandagmiddag organiseert de premier een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende overheden van ons land. De laatste documenten van de Europese Commissie zijn intussen ter beschikking gesteld van alle regio's, zodat die ze tegen dan kunnen bestuderen.

27 van de 28 EU-landen hebben zich al achter het akkoord geschaard, enkel België weigert voorlopig. Dat heeft alles te maken met Wallonië dat nog steeds vragen heeft bij bepaalde elementen van het verdrag. Magnette vroeg "nog wat meer tijd", maar daar lijkt nu een einde aan te komen.

Komt Trudeau of niet?

Tusk wil maandag een definitief antwoord van Michel, zodat de Canadese premier Justin Trudeau kan beslissen of hij al dan niet naar Brussel moet komen tegen donderdag. Dan is namelijk de ondertekening van het document gepland. 

Als Michel in dat gesprek geen duidelijkheid kan bieden, zal Trudeau niet overvliegen, zal de top niet doorgaan en zou er "ook geen nieuwe datum worden geprikt". Het zou dan wel eens over and out kunnen zijn met het verdrag.

Opmerkelijk: de Europese Commissie wil niet spreken van een deadline. "De Commissie stelt geen deadlines, dat is niet de manier van werken van voorzitter Juncker. We begrijpen dat België wat meer tijd nodig heeft, al hopen we uiteraard dat het probleem snel opgelost raakt", aldus een bron bij de Europese Commissie.

Onderhandelingen

Magnette zei gisteren nog te wachten op een tekst van de Europese Commissie. Volgens hem zijn de onderhandelingen intussen geherlanceerd op "intra-Europees" niveau, zo werd in zijn entourage vernomen. Magnette wil de tekst, die hij vandaag in de loop van de ochtend heeft ontvangen, onderzoeken en voorleggen aan het Waals Parlement. Hij voegde eraan toe dat er nog geen sprake is van een definitief akkoord en weigerde zich vast te pinnen op een strakke planning.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) reist ondertussen niet af naar de top tussen Latijns-Amerika en de Europese Unie die dinsdag en woensdag plaatsvindt in de Dominicaanse Republiek. Hij blijft in het land voor de onderhandelingen over CETA.

Meest gelezen