Europees Parlementsvoorzitter Schulz probeert CETA-onderhandelingen te redden

Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz probeert om de gesprekken over het CETA-handelsakkoord tussen Europa en Canada nieuw leven in te blazen. Hij ontvangt vanmorgen de Canadese minister van Handel Chrystia Freeland, die haar vertrek heeft uitgesteld, en de Waalse minister-president Paul Magnette (PS). "Ik denk dat er nog een compromis mogelijk is", zegt hij.
Freeland en Schulz vanmorgen aan het Europees Parlement in Brussel.

"Ik zal om 7.30 uur Chrystia Freeland ontmoeten en om 9 uur Paul Magnette in het Europees Parlement om de gesprekken over CETA te doen herleven", zo kondigde Schulz gisteravond aan op Twitter. "We kunnen niet stoppen in de laatste kilometer", klonk het.

Voor het gesprek met Freeland zei Schulz aan VRT Nieuws dat hij denkt dat er een oplossing mogelijk is. "Ik wil de minister bedanken dat ze haar vlucht heeft uitgesteld en bereid is om te spreken over hoe we de onderhandelingen kunnen redden en vermijden dat we zeven jaar tijd verloren zouden hebben."

"Ik denk dat er nog een compromis mogelijk is. Vandaag bekijken we hoe we de klok even kunnen stopzetten en wat we dit weekend nog kunnen doen met de verschillende partners. En maandag beslissen we dan hoe we voortgaan."

Freeland: "Bal in kamp van Europa"

Voor de ontmoeting met Schulz zei Freeland dat "de bal in het kamp van Europa ligt". "We hopen dat er nog een oplossing kan gevonden worden." Het gesprek met de Europees Parlementsvoorzitter was afgelopen iets voor 9 uur, waarna Paul Magnette ontvangen werd.

"Ik hoop dat de Europeanen eruit geraken en dat ik over enkele dagen met mijn eerste minister kan terugkomen om het akkoord te ondertekenen", zei Freeland na afloop. "Wij hebben onze job gedaan, het is tijd voor de EU om die van haar af te werken." Ze vertrekt deze voormiddag terug naar Toronto.

De Canadese minister had gisterennamiddag aangekondigd dat de onderhandelingen afgelopen waren, nadat een vergadering met Magnette in Namen niets had opgeleverd.

Magnette had het over een "onderbreking", en zei dat het aan de Europese Commissie was om een nieuw initiatief te nemen. De commissaris voor Handel Cecilia Malmström betreurde de onderbreking van de onderhandelingen en sprak de hoop uit om tot een oplossing te komen. "Ik geloof oprecht dat dit niet het einde is van het proces."

Tijd dringt

De Canadese premier Justin Trudeau wordt in principe volgende week donderdag in Brussel verwacht om het ontwerpverdrag te ondertekenen. De 27 andere EU-lidstaten hebben gisteren hun goedkeuring al gegeven voor de ondertekening van het akkoord.

Meest gelezen