Venezuela schort afzettingsprocedure president Maduro op

De verkiezingsautoriteiten in Venezuela hebben de referendumcampagne van de tegenstanders van president Maduro opgeschort. Mogelijk hebben de initiatiefnemers gefraudeerd bij het verzamelen van de nodige handtekeningen om een referendum te kunnen houden. De oppositie noemt de beslissing ongrondwettelijk.

De Nationale Verkiezingscommissie (CNE) "respecteert de maatregelen die werden geëist door de rechtbanken, en heeft daarom opgedragen om het proces van de verzameling van de handtekeningen uit te stellen tot er nieuwe instructies worden gegeven door Justitie", klinkt het.

De verenigde oppositie (MUD), die de meerderheid heeft in het parlement, zou er normaal gezien in slagen om 4 miljoen handtekeningen te verzamelen, of 20 procent van de stemgerechtigden, om een referendum te kunnen organiseren.

Volgens de CNE hebben de lokale rechtbanken in minstens vijf staten een eerste reeks handtekeningen, die in juni werden verzameld en 1 procent van de kiesgerechtigden vertegenwoordigde, geannuleerd. De validatie van die eerste handtekeningen was nodig om te kunnen overgaan tot de volgende stap: het verzamelen van de 4 miljoen handtekeningen. Het proces wordt dan ook tot nader orde opgeschort, aldus CNE.

Verkiezingen of niet?

De oppositie noemde die beslissing ongrondwettelijk. "We waarschuwen het diplomatieke kader in ons land dat de overheid vandaag het land in een zeer gevaarlijke situatie duwt", schreef ex-presidentskandidaat Henrique Capriles.

De aanhangers van de oppositie hebben de electorale commissie er eerder al van beschuldigd het proces om een referendum te organiseren te vertragen. De vraag om de officiële petitie op te stellen die nodig is om handtekeningen te kunnen verzamelen, werd bijvoorbeeld tot drie maal toe verworpen.

Een mogelijk referendum kan hoe dan ook niet meer dit jaar worden georganiseerd. Voor de oppositie is het echter belangrijk om voor 10 januari 2017 een referendum te organiseren. Als de bevolking dan kiest voor de afzetting van Maduro komen er nieuwe verkiezingen. Bij hetzelfde resultaat na die datum is dat niet het geval. Dan wordt Maduro vervangen door de vicepresident tot aan het einde van zijn mandaat in 2019. Pas dan kunnen de Venezolanen opnieuw naar de stembus.

De populariteit van president Maduro zit ondertussen op een nieuw dieptepunt: 7 Venezolanen op 10 willen dat hij vertrekt. Venezuela lijdt al maanden onder een politieke en economische crisis, door economisch wanbeheer, een torenhoge inflatie en de val van de olieprijzen. Dat leidt tot grote tekorten aan levensmiddelen in heel het land. De oppositie en de regering beschuldigen elkaar ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Meest gelezen