Moeder Teresa heilig verklaard voor een vol Sint-Pietersplein

Op het Sint-Pietersplein in Rome is Moeder Teresa heilig verklaard. Paus Franciscus heeft de "Engel van de Armen" de hoogste eer die er is binnen de Kerk, toegekend. Duizenden mensen volgden de ceremonie en gaven een daverend applaus. De zuster van Albanese afkomst werkte heel haar leven met weeskinderen in de Indiase stad Calcutta. Ze won in 1979 zelfs de Nobelprijs voor de Vrede. Maar toch is haar heiligverklaring omstreden.

De massa op het Sint-Pietersplein stroomde al toe rond 8 uur vanmorgen, maar alles verliep rustig. Naar schatting 100.000 gelovigen zakten speciaal voor de heiligverklaring naar Rome af. Daarnaast waren ook nog staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, onder anderen de Spaanse koningin Sophia.

"Aan de vlaggen te zien, is er ook een grote Albanese delegatie", zegt VRT-journalist Mieke Strynckx, die ter plaatse was. Ook heel wat witte paraplu's want de zon brandde fel boven het Sint-Pietersplein.

Rome had zijn voorzorgen genomen uit vrees voor aanslagen, een grote massa is nu eenmaal een makkelijk doelwit. Duizenden politieagenten werden ingezet en op de daken zaten scherpschutters.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Wie was Moeder Teresa?

AP1979

Moeder Teresa werd geboren in 1910 in Skopje en overleed in 1997, toen ze net 87 was geworden, in Kolkata (het vroegere Calcutta). Ze trad op haar 18e toe tot het klooster en koos ervoor om les te gaan geven in India. De Albanees-Macedonische zuster wijdde ruim 40 jaar van haar leven aan de armen in de sloppenwijken van Kolkata.

Een eerste wonder onder Johannes Paulus

In 2002 werd de zuster een eerste wonder toegeschreven - een vrouw met een kwaadaardig gezwel in de buik, genas op miraculeuze wijze na het bijwonen van een misviering voor Moeder Teresa - wat haar op 19 oktober 2003 een zaligverklaring door paus Johannes Paulus II opleverde. Zowat 300.000 gelovigen woonden die plechtigheid bij op het Sint-Pietersplein in Rome.

Ook paus Franciscus keurde dus een mirakel goed. Hij ratificeerde de bevindingen van de Commissie voor de Heiligverklaarden. De commissie stelde dat ze een man met een ernstige hersenziekte op onverklaarbare wijze had genezen, nadat zijn vrouw om haar tussenkomst had gevraagd.

Erg omstreden

Toch is er ook kritiek op de heiligverklaring, de grootste eer die de Rooms-Katholieke Kerk iemand kan bewijzen, van Moeder Teresa. Zo zeggen critici dat Moeder Teresa de armoede bestreed, maar dat ze de oorzaken ervan niet aanpakte. Zo was ze helemaal geen voorstander van abortus en anticonceptie.

Bij de financiering van haar wees- en opvanghuizen staan grote vraagtekens. Ze wilde er nooit openlijk over praten. Sommige geldbronnen zouden van een bedenkelijk allooi zijn. Moeder Teresa was niet kieskeurig in het aanknopen van contacten met machtsdragers en miljonairs die haar missiewerk een warm hart toedroegen. Zo was ze enthousiast over de verdreven Haïtiaanse dictator Jean-Duvalier, beter bekend als Baby Doc.

Ook de infrastructuur om mensen te helpen bleef primitief.  Moeder Teresa predikte soberheid en eenvoud, en moderne ziekenhuizen strookten niet met haar principes. Voor haar was bidden het beste medicijn. Toen Moeder Teresa zelf ziek werd, werd ze verpleegd in een privékliniek.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen