VN geeft toe: "Wij brachten cholera naar Haïti"

Na jaren van staalharde ontkenning hebben de Verenigde Naties nu toegegeven dat zij een rol hebben gespeeld in de uitbraak van de cholera-epidemie op Haïti. De aanwezigheid van de VN-blauwhelmen werd er na de verwoestende aardbeving van 2010 versterkt. Enkele maanden later brak de dodelijke cholera uit op het Caraïbische eiland, allicht veroorzaakt door de inadequate afvoer van afvalwater op een VN-basis. De Verenigde Naties beloven compensaties.

Al sinds 2004 heeft de VN een missie in het politiek onstabiele Haïti. De bijzonder dodelijke aardbeving van januari 2010 deed het land nog in een diepere crisis storten en de Verenigde Naties beslisten om meer VN-troepen te sturen, om de heropbouw en de stabiliteit te ondersteunen. Tien maanden later echter brak er een cholera-epidemie uit. De besmettelijke darmziekte heeft aan meer dan 9.300 Haïtianen het leven gekost, in totaal raakten zo'n 800.000 mensen ziek en ook nu nog komt de ziekte geregeld voor.

Onderzoekers stelden eerder al dat er duidelijk bewijs is dat de bacterie die cholera veroorzaakt, in de grootste rivier van Haïti terechtgekomen is door onaangepaste lozing van afvalwater vanop de VN-basis op het eiland. Op die basis zaten toen Nepalese blauwhelmen die de ziekte waarschijnlijk in zich droegen. Door de gebrekkige infrastructuur kon de ziekte zich gemakkelijk verspreiden onder de bevolking.

Jarenlang hebben de Verenigde Naties ontkend of de problematiek stilgezwegen. Volgens de Amerikaanse journalist Jonathan Katz - die jarenlang onderzoek deed naar de zaak - heeft de VN zelfs bewijzen proberen te vernietigen. Maar nu is er een doorbraak. "We zijn betrokken bij de uitbraak van cholera in Haïti en hebben een morele verantwoordelijkheid naar de slachtoffers toe", liet VN-verantwoordelijke Farhan Haq gisteren optekenen. Hij kondigde actie aan: materiële hulp voor de slachtoffers en mogelijk ook financiële tegemoetkomingen.

Familieleden van slachtoffers verwelkomen het mea culpa van de Verenigde Naties, maar blijven wel kritisch over het feit dat het zo lang heeft moeten duren en vragen zich af of de beloofde maatregelen wel soelaas zullen brengen. Zo'n 5.000 cholera-slachtoffers hebben eerder al een proces aangespannen tegen de VN, maar zij botsen voorlopig op de internationaalrechtelijke immuniteit van de organisatie.

Op Haïti is al vaak geprotesteerd tegen de VN

Meest gelezen