Turkije wil tegen 2023 toetreden tot de EU: "Geen lid worden is onaanvaardbaar"

Turkije zou graag tegen 2023 lid zijn van de Europese Unie. Dat heeft de Turkse ambassadeur bij de EU gezegd. Hij verwacht meer Europese steun voor zijn land na de mislukte staatsgreep en zegt dat Europa zich geen zorgen moet maken over de toekomst van de democratie in Turkije.
De Turkse EU-ambassadeur Selim Yenel.

Sinds de mislukte coup midden juli en de daaropvolgende zuiveringsoperatie door het Turkse regime zijn de relaties tussen Ankara en de EU vertroebeld. Sommige Europese politici stellen de toekomst van Turkije binnen de Europese Unie openlijk in vraag, maar ambassadeur Selim Yenel ziet niet in waarom de onderhandelingen over een toetreding niet zouden kunnen doorgaan.

"Het zou voor ons onaanvaardbaar zijn, mochten we op de lange termijn niet tot de EU zouden gaan behoren. Wij streven naar volwaardig lidmaatschap. Dat is belangrijk voor ons", zegt Yenel in de Duitse krant Die Welt. De Turkse ambassadeur heeft zelfs een richtdatum: "De Turkse regering wil tegen 2023 toetreden tot de Europese Unie."

Volgens Yenel wil Turkije dat omdat het dat jaar de honderdste verjaardag viert van de Turkse republiek. Het zou een toppunt voor mijn land zijn om dan een lid te zijn", aldus de diplomaat. Turkije is al sinds 1999 kandidaat om lid te worden van de EU, maar sindsdien is nog maar weinig vooruitgang geboekt.

"Wil zeker meer steun vanuit Europa"

Ankara verwacht daarnaast ook meer steun vanuit Europa, zo laat Yenel verstaan. "De EU heeft niet erkend hoe sterk de Gülen-beweging geworden is. (De moslimgeestelijke Fethullah Gülen wordt door de Turkse regering aangeduid als aanstoker van de mislukte staatsgreep, nvdr.). Wij hebben dat zelf lange tijd onderschat, maar we geloven ook dat de Europeanen niet begrijpen aan welk gevaar Turkije werd blootgesteld."

Yenel riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de andere grote Europese leiders op om naar Turkije te komen. Dat zou volgens hem helpen om de democratie in Turkije te steunen. "De EU moet zich ook geen zorgen maken over de toekomst van de democratie in Turkije. Daar bestaat geen enkele grond toe", klinkt het.

Voort zei de Turkse diplomaat ook nog dat zijn land al jaren een "vastberaden strijd" voert tegen verscheidene vormen van terrorisme. Hij ging echter niet in op het nieuws dat de Duitse regering Turkije verdenkt van steun aan terroristische organisaties, zoals eerder deze week moest blijken uit een uitgelekt vertrouwelijk document.

Meest gelezen