Onderzoek naar Amerikaanse jager die beer doodde met speer Auteur: Joris Truyts

wo 17/08/2016 - 22:09 Joris Truyts In Canada is heisa ontstaan over een filmpje van een Amerikaanse jager die een zwarte beer doodt met een speer. De jachttechniek is niet illegaal in de provincie Alberta, maar de lokale overheid is er toch niet mee opgezet. Ze gaan onderzoeken of ze de jager kunnen vervolgen en hebben aangekondigd dat er snel een officieel verbod komt.

Het filmpje in kwestie is het werk van de 26-jarige Amerikaan Josh Bowmar, een ervaren jager en gewezen speerwerper. Hij zette het in juni al op YouTube, maar pas enkele dagen geleden gingen de beelden viraal op het internet, met een storm aan negatieve reacties tot gevolg.

Bowmar heeft het 13-minuten durende filmpje intussen weggehaald, maar fragmenten zijn wel nog steeds te vinden op YouTube (zie onder, waarschuwing: harde beelden). Er is te zien hoe de jager de beer doorboort met zijn speer. Het dier loopt nog weg, maar bezwijkt even later aan zijn verwondingen. Bowmar poseert vervolgens trots bij het levenloze lichaam van de beer.

"Archaïsch"

Het filmpje raakt bij heel wat mensen een gevoelige snaar. Maar ook de lokale overheid is er niet mee opgezet. Een woordvoerder van het ministerie van Leefmilieu van de provincie Alberta noemt het jagen met speren "archaïsch" en "onaanvaardbaar".

"We gaan deze herfst een verbod uitvaardigen op de praktijk", aldus de woordvoerder. "In afwachting daarvan hebben we de bevoegde instanties gevraagd om dit incident te onderzoeken en na te gaan of er een aanklacht kan komen onder de bestaande wetten."

"Ik heb niets illegaals gedaan"

Bowmar noemt de heisa "extreem frustrerend". "Ik heb niets illegaals gedaan", zegt hij. "De beer stierf op een heel humane manier. De waarheid is dat ik meer geef om dieren en de jacht dan eender wie." Volgens Bowmar is een speer een meer humaan wapen dan een boog, die veel vaker gebruikt wordt.

In het jongste jachtseizoen kregen zo'n 119.000 jagers een vergunning om te jagen op groot wild in de Canadese provincie Alberta, 19 procent daarvan was voor jacht met pijl en boog, cijfers voor jacht met een speer zijn er niet voorhanden. De provincie verdient met de vergunningen zo'n 13 miljoen euro.

Cecil de leeuw

De zaak doet denken aan die van de Amerikaanse tandarts Walter Palmer. Die doodde in Zimbabwe de populaire leeuw Cecil buiten een nationaal park, wat leidde tot enorm veel protest en verontwaardiging. Hij ontsnapte echter aan vervolging omdat zijn papieren in orde waren en hij niet op de hoogte was dat hij een overtreding beging.