Japan herdenkt einde Tweede Wereldoorlog

In Japan is de 71e verjaardag van de capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog door toenmalig keizer Hirohito herdacht, die op 15 augustus 1945 het einde van de oorlog inluidde. Huidig keizer Akihito woonde een herdenkingsplechtigheid bij in de hoofdstad Tokio en gaf daarbij blijk van "diep berouw".
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Naar ons verleden kijkend en blijk gevend van diep berouw, wens ik oprecht dat de verwoestingen van de oorlog zich nooit herhalen", zei keizer Akihito tijdens een ceremonie in Tokio. Tijdens de plechtigheid van vorig jaar had Akihito de woorden "diep berouw" al eens in de mond genomen.

Ook eerste minister Shinzo Abe benadrukte dat we ons moeten behoeden voor een herhaling van de oorlog. "We moeten zo handelen dat de verschrikkingen van de oorlog zich nooit herhalen. Het is een verplichting die we in stand moeten houden om bij te dragen aan vrede en stabiliteit", luidde het.

In Tokio werd ook een plechtigheid gehouden aan het omstreden oorlogsmonument Yasukuni, die werd bijgewoond door de minister van Binnenlandse Zaken Sanae Takaichi en een zeventigtal andere politici en hoogwaardigheidsbekleders. Eerder had premier Abe al een symbolisch offer gestuurd naar het monument ter ere van 2,5 miljoen oorlogsslachtoffers.

Onder de geëerden van het schrijn bevinden zich ook veertien Japanners die werden veroordeeld voor oorlogsmisdaden. De buurlanden van Japan, in het bijzonder China en Zuid-Korea, beschouwen bezoeken van politieke leiders aan het monument dan ook als een verheerlijking van het oorlogsverleden van Japan. Daarom koos Abe er ook vorig jaar bij de 70e verjaardag van de capitulatie voor om zelf niet naar het monument te trekken.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Meest gelezen