Terreurdreiging nekt steeds meer evenementen in Frankrijk

Steeds meer Franse gemeenten annuleren evenementen waar veel volk op afkomt, met de aanslag in Nice in het achterhoofd. De autoriteiten kunnen naar eigen zeggen de veiligheid niet garanderen. Critici vinden echter dat Frankrijk zo het hoofd buigt voor de terroristen.
De Promenade des Anglais in Nice na de aanslag op 14 Juillet

Het is een zomer zonder voorgaande in Frankrijk, maar dan wel een met een wrange smaak. In de straten, op de stranden en langs toeristische sites patrouilleren zwaarbewapende militairen. "De Israƫlisering van Frankrijk", klinkt het. De angst bij onze zuiderburen zit er goed in, na de grote aanslagen in Parijs en later ook in Nice.

Intussen is er een waslijst aan afgelaste evenementen. Overal te lande worden vuurwerkfestiviteiten geannuleerd, Parijs organiseert geen voetgangersmomenten meer op de Champs-ElysƩes, in Marseille is de jaarlijkse parade van de Franse luchtmacht - goed voor tienduizenden bezoekers - van de agenda gehaald, en vandaag is beslist om de drukbezochte havenfeesten in Nice komende september niet door te laten gaan. Evenementen die wƩl plaatsvinden, staan dan weer onder strikte controle. En dan zijn er nog de nevenmaatregelen; zo zijn sinds de aanslagen in Nice alle grote tassen en koffers verboden op de Croisette in Cannes.

Veel steden en gemeenten annuleren festiviteiten omdat ze simpelweg niet genoeg manschappen hebben om alles in veiligheid te laten verlopen. "We zijn in een oorlogssituatie.Ā Soms moet je dan manifestaties verbieden als de veiligheidsnormen niet kunnen worden gehandhaafd", verklaart de Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian.

#mĆŖmepaspeur

De Fransen zelf en de toeristen lijken de uitzonderlijke omstandigheden wel te aanvaarden.Ā Al zijn er ook tegenstemmen. "Zo winnen de terroristen van IS", luidt het dan. De vele afgelaste evenementen lijken inderdaad enigszins in contrast te staan met de boodschap van de Franse regering dat Frankrijk het hoofd niet zal buigen voor de terreur.

In elk geval weegt de terreurdreiging op Frankrijk. Niet alleen op het toerisme - dat klappen krijgt -, maar ook op het gemoed van de Fransen. "Het dagelijkse leven is veranderd voor alle Parijzenaars. We zijn achterdochtiger en waakzamer. De angst is steeds aanwezig", getuigt de 32-jarige technicus Thibaut. "We zijn een beetje getraumatiseerd.Ā We denken steeds aan het risico wanneer we naar een openbare plaats gaan waar veel volk is", vertelt de 69-jarige FranƧoise. De 56-jarige advocaat Norbert vertrouwt dan weer toe dat hij een psychiater ziet om zich te kalmeren, na al het dreigende nieuws.

Toch zijn er ook Fransen die het allemaal niet aan hun hart laten komen, of dat proberen ze toch althans. Onder het motto (en de hashtag) #memepaspeur (zelfs geen schrik) laten ze de wereld weten dat het leven deze zomer doorgaat.

Meest gelezen