Rajoy aanvaardt formatieopdracht van Spaanse koning

De Spaanse koning Felipe heeft ontslagnemend premier Mariano Rajoy gevraagd om een nieuwe regering te vormen. Een gemakkelijke opdracht wordt dat beslist niet, want na twee stembusgangen in minder dan een jaar tijd beschikt de Partido Popular van Rajoy niet over een meerderheid in het parlement, en zijn de drie andere belangrijke politieke partijen tot nu toe niet bereid gebleken om met hem samen te werken.

Sinds december vorig jaar is Spanje weggezonken in een diep politiek moeras. Bij de parlementsverkiezingen toen werd het politieke landschap grondig hertekend en was geen enkele politieke partij nog groot genoeg om alleen een regering op de been te brengen. De rechtse Partido Popular (PP) van Rajoy was weliswaar nog altijd de grootste, maar wegens diens bedenkelijke reputatie als gevolg van corruptieschandalen was geen enkele andere partij bereid om met hem een coalitie te vormen.

Nieuwe verkiezingen in juni hebben geen soelaas gebracht. De PP heeft weliswaar enige vooruitgang geboekt in vergelijking met december, maar blijft aangewezen op een coalitiepartner of ten minste op de stilzwijgende steun van een van de andere "grote drie": de socialistische Partido Socialista Obrero Español (PSOE), het rechtsliberale Ciudadanos of de linkse kartellijst Unidos Podemos.

Formateurspost is geen cadeau

Nu Rajoy de formatieopdracht heeft aanvaard, is hij gedoemd om een oplossing voor de politieke patstelling uit zijn hoed te toveren, want bij een mislukking volgen er hoogstwaarschijnlijk alweer nieuwe verkiezingen. Na de verkiezingen in december had hij tot twee keer toe de formateurskelk aan zich laten voorbijgaan omdat hij wist dat hij onvoldoende steun zou krijgen. Pedro Sanchez van de PSOE stak toen zijn nek wel uit, maar mislukte, waardoor de verkiezingen in juni onvermijdelijk waren.

Als formateur is Rajoy verplicht om zich aan te bieden in de Cortes, het Spaanse parlement. Hij krijgt daar twee kansen: bij een eerste stemming moet hij een absolute meerderheid zien te halen, bij een herkansing uiterlijk 48 uur later moet dat een gewone meerderheid zijn. Als ook dat laatste niet lukt, volgen er automatisch nieuwe verkiezingen.

Meest gelezen