"Eeuwige opposant" Tshisekedi na twee jaar terug thuis

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi (83) is met een privéjet vanuit België teruggekeerd naar de Congolese hoofdstad Kinshasa. Hij heeft om medische redenen twee jaar in ons land verbleven. Intussen zegt een rechter die Moïse Katumbi heeft veroordeeld dat ze onder druk is gezet door de veiligheidsdienst.

Vanmiddag is hij aangekomen op de luchthaven van Kinshasa. Zijn partij Union pour la Démocratie et le Progrès Social (UDPS) had partijleden opgeroepen om hem te verwelkomen. Tshisekedi nam geen tijd om de talrijk opgekomen aanhangers te groeten, maar stapte meteen in een auto die hem naar de wijk Limete bracht.

Tshisekedi wil zich zich opnieuw in de politieke arena begeven in Congo. Bruno Tshibala, secretaris-generaal van de UDPS, liet kort na de landing weten dat "Tshisekedi het bevel heeft overgenomen van de operaties die moeten leiden tot de machtswissel waarop de Congolezen al decennia wachten". Zondag is er een betoging tegen president Joseph Kabila.

Kabila zou verkiezingen moeten houden voor eind december zijn tweede mandaat afloopt. Hij is al sinds 2001 aan de macht, zijn ambtstermijn loopt af op 19 december en hij mag zich niet opnieuw kandidaat stellen. Bij de oppositie verdenkt hem ervan alles in het werk te stellen zodat hij toch langer aan de macht kan blijven, bijvoorbeeld door de verkiezingen uit te stellen. 

Rechter onder druk gezet in zaak-Katumbi

Zondag keert nog een andere oppositieleider terug naar Congo: oud-gouverneur van Katanga Moïse Katumbi. Die verblijft momenteel ook om gezondheidsredenen in het buitenland, maar is in juni veroordeeld tot 36 maanden cel omdat hij illegaal vastgoed zou hebben verkocht.

De rechter die hem heeft veroordeeld, vraagt nu in een brief aan haar oversten om de handtekening als ongeldig te beschouwen die ze onder het vonnis heeft gezet. "Ik verzoek jullie om rekening te houden met de fysieke en morele beperkingen waaraan ik onderhevig was voor de start van de zitting en tijdens de beraadslagingen, die tot mijn handtekening onder het vonnis leidden dat Katumbi tot drie jaar gevangenisstraf veroordeelde voor diefstal van vastgoed, wat een kandidaat onverkiesbaar maakt bij de presidentsverkiezingen", vraagt rechter Chantale Ramazani Wazuri.

"Ik werd verplicht om Katumbi te veroordelen", aldus de rechter die zegt dat de directeur van het nationale inlichtingenagentschap haar onder druk heeft gezet. "De veroordeling moest ertoe leiden dat hij onverkiesbaar zou zijn als hij zich kandidaat zou stellen bij de presidentsverkiezingen", aldus de magistrate, die na het versturen van de brief is ondergedoken.

AFP or licensors

Meest gelezen