Helft babybedjes blijkt niet in orde

Zowat de helft van de babybedjes in Europa voldoet niet aan de veiligheidsnormen. Dat blijkt uit een Europese controlecampagne. In België is de situatie wel beter.
AMELIE-BENOIST / BSIP

Vorig jaar hebben negen Europese landen samen een hele reeks babybedjes gecontroleerd op de veiligheid. Het ging zowel om vaste als om opvouwbare (reis)bedjes. Alles samen zijn vijftig verschillende modellen aan een controle onderworpen. In een aantal landen ging het om doelgerichte controles waarbij de controleurs vooral bedjes onderzochten die op het eerste zicht niet in orde leken.

Uiteindelijk bleken slechts dertien van de vijftig bedjes helemaal in orde. Al de andere modellen vertoonden één of meerdere gebreken. Bij dertig bedjes ontbraken de gebruiksinstructies. Vijfendertig bedjes voldeden niet aan de veiligheidsvereisten. Te grote openingen waren hierbij het grootste probleem. Hierdoor liepen baby's het risico vast te komen te zitten met vingers of misschien zelfs het hoofd. Ook de constructie van de bedbodem was in sommige gevallen te zwak.

De controleautoriteiten hebben uiteindelijk geoordeeld dat vijfentwintig van de vijftig modellen een ernstig risico voor de veiligheid van baby's inhielden. De verkoop van tien van deze modellen is stopgezet. Vijftien modellen zijn teruggeroepen van bij de consument.

België

In België is de situatie beter. Ons land heeft zes modellen gecontroleerd. Drie modellen bleken volledig in orde. Twee modellen vertoonden een klein probleem dat is verholpen. Eén model werd als gevaarlijk bevonden omdat de matrasbodem niet sterk genoeg was. Het is uit de handel genomen en van bij de consument teruggeroepen. Het ging om een reisbedje.

"De Belgische controles brachten maar één negatief geval aan het licht, maar de algemene resultaten van deze controlecampagne zijn problematisch", zegt woordvoerder Chantal De Pauw van de Belgische FOD Economie. "Ook al ging het om een doelgerichte campagne, vijfentwintig babybedjes op de Europese markt die niet aan de veiligheidsvereisten voldoen, is uiteraard te veel."

"Het babybedje is de enige plek waar een baby urenlang onbewaakt alleen wordt gelaten, het is dus van essentieel belang dat die plek zo veilig mogelijk is. Daarom komt er een nieuwe Europese actie om de veiligheid van de babybedjes die op de Europese markt aanwezig zijn, te verhogen."

Tips

De FOD Economie geeft enkele tips voor wie een babybedje of een reisbedje voor baby's wil aankopen:

- Kijk na of de gebruiksinstructies aanwezig zijn en neem ze zeker eens door: ze bevatten alle nuttige informatie en waarschuwingen bij het gebruik van het bedje, zoals het maximaal toegelaten gewicht of hoe men het reisbedje kan opvouwen.
- Ga na of het babybedje geen grote openingen heeft langs de binnenkant waar een baby gekneld zou kunnen raken.
- Test of een reisbedje niet te gemakkelijk opvouwbaar is: het is de bedoeling dat enkel een volwassene dit kan doen en niet de baby zelf.
- Ga na of een baby gemakkelijk uit het bedje kan kruipen of vallen en of zijn hoofdje tussen de spijlen kan vastraken.

Ook voor het gebruik van een babybedje geeft de FOD Economie enkele tips:

- Zet het bedje op een veilige afstand van objecten waarbij een risico op verstrengeling bestaat (bv. gordijnen, koorden van zonwering of de draad van een babyfoon).
- Gebruik enkel de matras die bijgeleverd is bij het bedje: deze volstaat voor het slaapcomfort van de baby.
- Gebruik nooit een bed met kapotte latten.
- Check bij reisbedjes of het plooimechanisme goed vergrendeld is voor je er een baby in legt.
- Als het kind in het reisbedje ligt, controleer regelmatig of de matras niet is losgekomen van de bodem van het bed.
- Bij babybedjes met verstelbare zijkant, vergrendel steeds de zijkant op de hoogste positie wanneer een baby in het bed ligt.

Meest gelezen