Meer dan 400.000 Grieken wegens financiële crisis geëmigreerd

Wegens de zware financiële crisis hebben 427.000 Grieken hun land verlaten en werk gezocht in het buitenland. Sinds 2013 emigreren jaarlijks zelfs meer dan 100.000 mensen.

Het is de derde grote emigratiegolf in ruim een eeuw. Sinds 1907 hebben bijna 1,8 miljoen mensen op zoek naar een beter leven het Griekse Middellandse Zeegebied achter zich gelaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Griekse Centrale Bank (Bank of Greece), dat in de conservatieve krant Kathimerini werd gepubliceerd.

Anders dan vroeger gaat het deze keer om een zogeheten braindrain, een kennisvlucht. Vele getalenteerden, academici en vakmensen, in wier opleiding de Griekse staat handenvol geld heeft gestoken, keren het thuisland de rug toe. Een eind aan de emigratiegolf is niet in zicht, luidt het in het rapport. De reden is vlug te vinden: de werkloosheid bij de jongeren is boven de 50 procent gestegen. De toestand is ook voor de andere Grieken ernstig. Bijna een op de vier zit zonder job.

De situatie voor veel goed opgeleide jonge mensen is betreurenswaardig. Wie in Athene rondwandelt, ziet de "verloren generatie" overal. Ze werkt in cafés, bars en tavernes - in de regel in het zwart - en verdient niet meer dan 400 euro per maand. Velen onder hen worden dan nog gedwongen om enkel voor de fooi van de klanten te werken. Komt er een inspectie van het ministerie van Werk, zetten ze zich snel aan een tafel en doen ze zich voor als klant.

Hele families zijn afhankelijk van de gaarkeukens van de kerk en de steden. Enkelen hebben zelfs als enige inkomen het karige pensioen van grootvader en/of grootmoeder. En die werden in juni nog maar eens afgeroomd. "Wie kan, vertrekt", zei Giorgos Tagaris, een 52-jarige arts uit de havenstad Patras. Alleen al in zijn ziekenhuis zijn de afgelopen vier jaar zeventien dokters geëmigreerd. Er kwamen slechts vier nieuwkomers. "De staat moet besparen en wij werken het dubbele of drievoudige", zei hij. Hij vertrekt niet omdat hij kinderen heeft die schoolplichtig zijn.

Deze emigratiegolf is de derde sinds het begin van de twintigste eeuw. Tussen 1907 en 1917 emigreerden bijna 400.000 Grieken hoofdzakelijk naar de Verenigde Staten, naar Canada, Zuid-Afrika en Brazilië. De tweede golf kwam er in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Toen emigreerden bijna een miljoen Grieken voornamelijk naar Duitsland en België. Bij de beide eerste emigratiegolven ging het om hulpkrachten of verarmde boeren, klinkt het in het onderzoeksrapport van de Centrale Bank.

De huidige emigratiegolf is kwalitatief compleet anders. Deze keer zijn het artsen en ingenieurs en andere hoogopgeleide jongeren die emigreren: in meerderheid naar Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Arabische Emiraten, staat in het het rapport.

Meest gelezen