Cameron snauwt Corbyn af: "In godsnaam, vertrek!"

De Britse premier David Cameron heeft Labour-leider Jeremy Corbyn in het parlement opgeroepen ontslag te nemen. "In godsnaam, vertrek!", stelde Cameron, die zelf een stap opzijzette na het referendum van vorige week waarbij de Britten ervoor kozen om uit de EU te stappen. Maar ook binnen het partij-establishment van Labour lijkt de steun voor Corbyn stilaan weg te ebben.

Het wekelijkse vragenuurtje in het Lagerhuis was het eerste sinds het referendum over de brexit en gaf aanleiding tot een bijzonder absurde situatie: oppositieleider Corbyn gaf kritiek op premier Cameron, maar werd daarbij niet vocaal gesteund door zijn partijleden. In plaats van het traditionele gejuich, bleef het ijzig stil op de banken van de Labour-partij.

Corbyn verloor gisteren een vertrouwensstemming onder zijn Labour-afgevaardigden, maar weigerde af te treden als voorzitter van de Britse Arbeiderspartij. Zijn positie is erg wankel geworden omdat hij volgens een belangrijk deel van zijn partij te weinig heeft gedaan om de kiezers te overtuigen tegen een brexit te stemmen, nochtans het officiƫle stemadvies dat Labour had uitgevaardigd.

David Cameron zag zijn kans schoon om de oppositieleider in het parlement in zijn blootje te zetten. "Het is misschien niet in het belang van mijn partij, maar wel in dat van het land", beet Cameron Labour-leider Corbyn toe. "In godsnaam, vertrek!". "For heaven's sake, go!" Volgens politieke commentatoren ter plaatse leek het alsof Corbyn een slag in zijn gezicht gekregen had. "De parlementsleden vanĀ Labour zaten er verslagen bij", klinkt het.

Ook Labourkopstukken spreken zich uit tegen Corbyn

Dat het bolwerk rond Corbyn steeds meer aan het afbrokkelen is, blijkt nu ook uit uitspraken van twee van zijn voorgangers. Ed Miliband, Labourleider voor Corbyn, vertelde op BBC Radio 4 dat hij vindt dat Corbyn nu moet opstappen. Miliband, wiens leiderschap ook geen onverdeeld succes was, had zich tot nog toe op de vlakte gehouden in de hele discussie rond Corbyn, net omdat hij geen schoonmoeder wou spelen.

"Ik heb Jeremy Corbyn altijd ondersteund, vanaf het moment dat hij verkozen werd. Het was de juiste beslissing. Heel wat van de zaken waar hij voor staat zijn belangrijk voor onze vooruitgang. Maar ik ben helaas tot de conclusie gekomen dat zijn situatie onhoudbaar is."

Miliband benadrukte dat hij geen intrigant is. "Ik ben erg begaan met mijn land, mijn partij en de zaken waar Jeremy en ik voor staan. Maar het is op alle vlakken het beste dat hij terugtreedt, hoe pijnlijk dat voor hem en veel van zijn aanhangers ook mag zijn."

"Flashman"

Ook voor Gordon Brown, oud-premier en leider van de Labourpartij van 2007 tot 2010, lijkt het nu vast te staan dat de dagen van Corbyn als partijleider geteld zijn. "Ik denk niet dat Corbyn zal aanblijven, hij zal opstappen. Hij weet dat de parlementsleden geen vertrouwen in hem hebben", aldus Brown bij Sky News.

De Schot had zich eerder nog terughoudend opgesteld. Hij had wel al laten uitschijnen dat Corbyn ongeschikt was voor de job omdat macht hem niet interesseerde.

Corbyn zelf blijft koppig vasthouden aan zijn engagement. Hij vertelde op de commerciƫle zender Sky dat bij een verkiezing voor het partijleiderschap zijn naam zeker op de stembrief zal staan. Corbyn verwees naar Camerons uitval op het einde van het vragenuurtje en noemde de Conservatief "Flashman", een verwijzing naar een nevenfiguur en pestkop in "Tom Brown's School Days", een klassieker in de Britse jeugdliteratuur over het leven op een elitaire kostschool.

Meest gelezen