Merkel zet de Britten voor het blok

Het Verenigd Koninkrijk kan niet aan cherry picking doen, zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Als Londen toegang wil tot de eenheidsmarkt brengt dat bepaalde verplichtingen met zich mee. Met andere woorden: ook het vrij verkeer van personen blijft op dat moment bestaan, één van de belangrijkste redenen dat de Britten voor een brexit kozen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Onze Britse vrienden moeten zich niets inbeelden"

Géén cherry picking voor de Britten, dat was de duidelijke boodschap van de Duitse kanselier Merkel tijdens een debat in de Bundestag, voorafgaand aan de Europese top van deze namiddag. Of zoals ze het in haar eigen taal verwoordde: kein Rosinenpickerei. "Onze Britse vrienden moeten zich niets inbeelden op dat vlak."

Concreet betekent dat dat Berlijn niet zal tolereren dat het Verenigd Koninkrijk toegang krijgt tot de eenheidsmarkt, en tegelijkertijd het vrij verkeer van personen mag negeren.

Tweede referendum?

Laat de weerzin tegen dat vrije verkeer nu net één van de redenen zijn dat de Britten voor een brexit stemden. Vandaar dat die gedachte van Rosinenpickerei wel leeft.

Boris Johnson bijvoorbeeld verklaarde al dat de Britten toegang willen houden tot de eenheidsmarkt en tegelijkertijd hun eigen grenzen autonoom kunnen controleren.

Minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt gaat nog een stapje verder en zegt dat de volgende premier een tweede brexitreferendum moet kunnen organiseren, nadat eerst een migratiedeal met de EU is onderhandeld. Hunt, voor de duidelijkheid, kondigde meteen ook aan dat hij kandidaat is om die volgende premier te worden.

Artikel 50

Maar het mag duidelijk zijn dat Merkel die idee niet genegen is, ook al omdat de Europese leiders een domino-effect vrezen als ze zich te toegeeflijk opstellen. Zij sluit uit - net als de Franse president Hollande en de Italiaanse premier Renzi - dat er onderhandelingen komen met de Britten voor ze formeel artikel 50 hebben ingeroepen, wat de brexit formeel zou bekrachtigen.  

 

Meest gelezen