In 2030 sterven 69 miljoen kinderen zonder dat het nodig is

Tegen 2030 zullen 69 miljoen kinderen gestorven zijn zonder dat het hoefde. De reden: de toenemende ongelijkheid. Nog een resultaat daarvan: tegen datzelfde 2030 zullen 167 miljoen kinderen opgroeien in armoede. Dat blijkt uit een rapport van Unicef.

Eerst het goede nieuws. Geheel tegen de perceptie in is er de voorbije jaren wel degelijk vooruitgang geboekt in de strijd tegen armoede. Het aantal kinderen dat sterft voor hun vijfde levensjaar is wereldwijd meer dan gehalveerd sinds 1990. In diezelfde periode daalde het aantal mensen dat in extreme armoede leeft met bijna de helft. Daarnaast gaan er bijvoorbeeld in 129 landen al evenveel jongens als meisjes naar de basisschool.

Die cijfers geven echter een vertekend beeld. "Deze vooruitgang is noch gelijk, noch eerlijk geweest", klinkt het in het Unicefrapport. "De armste kinderen hebben dubbel zoveel kans om voor hun vijfde verjaardag te sterven en slachtoffer te worden van chronische ondervoeding als de rijkste kinderen." Vooral in grote delen van Zuid-Azië en Sub-Sahara-Afrika zijn de vooruitzichten grimmig door de groeiende ongelijkheid.

Als er niets verandert, zullen in Sub-Sahara-Afrika tegen 2030 onder meer negen op de tien kinderen in extreme armoede leven, terwijl dat nu ongeveer twee op de drie is. Daarnaast zal bijna de helft van de 69 miljoen kinderen die tegen 2030 voor hun vijfde verjaardag sterven, uit de sub-Sahara komen.

Om een dergelijke scenario te voorkomen, is onder meer onderwijs een belangrijke factor, maar dat schiet tekort. "Momenteel gaan 124 miljoen kinderen niet naar de basis- of middelbare school", luidt het. Een aanzienlijk deel van de kinderen dat wel naar school gaat, leert daar echter niets. "Bijna twee op de vijf kinderen die de basisschool hebben afgerond, hebben niet geleerd hoe zij moeten lezen, schrijven of rekenen."

Meest gelezen