"Resultaat referendum heeft rassenhaat gerechtvaardigd"

Op sociale media regent het meldingen van racisme in Groot-Brittannië. Daarbij worden mensen aangemaand om het land te verlaten. Een verband met de uitslag van het brexit-referendum ligt voor velen voor de hand.
Dit briefje kregen heel wat (Poolse) families in de bus.

Een van de belangrijkste thema's in de aanloop naar het brexit-referendum van vorige week was immigratie. Het was een van de thema's die grote verdeeldheid zaaiden in het Verenigd Koninkrijk, voor het referendum en erna.

Op sociale media verschenen vandaag alleen al tienduizenden meldingen, vooral op Twitter onder de hashtag #postrefracism (postreferendumracisme). Daar klagen mensen racistische opmerkingen aan op sociale media of gewoon van voorbijgangers.

Een paar voorbeelden:

Polen geviseerd

Berichten op sociale media maken melding van racistische opmerkingen naar iedereen met een immigratie-achtergrond, maar Polen worden opvallend vaak geviseerd. Zo werden in Huntingdon, in Engeland, briefjes verspreid met het opschrift "Verlaat de EU/Weg met het Poolse ongedierte". In het westen van Londen werd dan weer een Pools ontmoetingscentrum beklad.

De Poolse ambassade in Londen betreurt diep de "recente xenofobe incidenten, gericht aan de Poolse gemeenschap, sinds Groot-Brittannië ervoor gestemd heeft om de Europese Unie te verlaten".

De burgemeester van Londen Sadiq Khan heeft in een reactie de politie opgeroepen extra alert te zijn voor misdaden met als motief haat. Khan spreekt van zerotolerantie ten opzichte van mensen die de gemeenschap proberen te verdelen.

Ook premier David Cameron heeft in een toespraak in het parlement de  vele xenofobe incidenten veroordeeld. Hij verzekerde dat de EU-onderdanen die in Groot-Brittannië wonen daar kunnen blijven en herinnerde eraan dat zij een grote bijdrage hebben geleverd aan de Britse economie.

AFP or licensors

Shazia Awan

De Welshe zakenvrouw van Aziatische origine Shazia Awan, parlementskandidate voor de Conservatieve partij bij de vorige parlementsverkiezingen, ziet in het brexit-referendum een oorzaak van de vele meldingen van racisme.

"Toen de leave-campagne een paar weken geleden het thema immigratie naar voren schoof, merkte ik al dat het gedrag van de mensen veranderde", reageert Awan bij de BBC. "Zo stond ik tijdens de campagne met een zwarte vrouw te praten. Een blanke man passeerde ons en gebruikte het n-woord."

De dag na het referendum was ze zelf slachtoffer van een racistische opmerking. "I had getweet over premier Cameron en iemand antwoordde "pak je koffers en ga naar huis"." Toen iemand antwoordde dat Awan in Groot-Brittannië geboren was, zei dezelfde man: "een varken dat in een stal wordt geboren, is geen paard."

"Het resultaat van het referendum heeft racisme gerechtvaardigd", meent Awan. "Wat gebeurt er met ons land? Later zullen we zien dat dit een donkere tijd was voor het Verenigd Koninkrijk. Ik heb het gevoel dat we terug in de tijd worden geslingerd."

AFP or licensors

Meest gelezen