"Verkiezing van de herkansing" levert geen hapklare oplossing op in Spanje

De regerende conservatieve Volkspartij PP van premier Mariano Rajoy heeft zoals verwacht de Spaanse parlementsverkiezingen gewonnen. Omdat ze geen absolute meerderheid haalde, moet er op zoek worden gegaan naar een coalitiepartner. En laat het net daar vorige keer fout gelopen zijn.

Met zo'n 95 procent van de stemmen geteld is nu al duidelijk dat de huidige resultaten niet veel verschillen van die van de verkiezingen van 20 december 2015. De verdeeldheid van de stemmen over vier partijen veroorzaakte toen een politieke blokkade die leidde tot een nieuwe stembusgang - "de verkiezingen van de herkansing" - gisteren.Ā 

Aantal parlementszetels per partij (totaal: 350)

Partij Stemming gisteren Stemming 2015
Partido Popular 137 122
PSOE 85 90
Podemos 71 69
Ciudadanos 32 40
Andere Ā 25 29

Ā 

Hoewel de regerende partij van premier Rajoy er op vooruit gaat ten opzichte van de vorige verkiezingen, behaalde ze met 137 zetels dus niet de absolute meerderheid.Ā Daarvoor zijn immers 176 zitjes in het Spaanse parlement nodig. De eerste minister van het land verklaarde al dat zijn partij nu "het recht heeft om te regeren", maar zal dus wel degelijk op zoek moeten gaan naar een coalitiepartner.

En dat was net vorige keer het grote probleem. Geen enkele partij wilde een coalitie vormen met de PP, die in het verleden meermaals in het nieuws kwam door corruptieschandalen. Of er nu wel een partij mee in het bad wil, is nog niet duidelijk. De premier sprak zich alleszins nog niet uit over de toekomstplannen van zijn partij.

Mathematisch gezien zou een coalitie tussen de PP enerzijds en de socialistische PSOE anderzijds mogelijk zijn. Samen halen zij 222 zetels, een ruime meerderheid. Maar ook een samenwerking tussen de PP en Podemos behoort met 208 zitjes tot de mogelijkheid. Het is echter nog maar de vraag of de christendemocratische conservatieve partij het op een akkoordje kan gooien met de overwegend linkse partijen.

Een meer valabele oplossing zou het samengaan tussen de PP en de liberale Ciudanos zijn. Met 169 zetels hebben zij echter enkele zetels tekort. En ook een coalitie tussen de socialistische partijen PSOE en Podemos behoort mathematisch gezien niet tot de mogelijkheden. Dat het ook na deze verkiezingen moeilijk wordt in Spanje is ondertussen wel duidelijk.

AP2013

Exit polls fout

Opvallend is nog het grote verschil tussen de resultaten en de exit polls en opiniepeilingen.Ā Die zaten er flink naast en zagen de PP licht achteruitgaan. Ze voorspelden ook een grote vooruitgang voor Unidos Podemos. Van die partij werd zelfs verwacht dat ze de traditionele socialisten van de PSOE zou voorbijsteken en de tweede partij van het land zou worden. Samen zouden de linkse partijen dan wel een meerderheid behaald hebben in het parlement, maar dat blijkt dus niet te kloppen.

Podemos-leider Pablo Iglesias spreekt dan ook van een "onbevredigend resultaat". "We hadden andere verwachtingen", zo zegt de man. Hij verzekerde echter dat de strijd nog niet voorbij is: "ons doel blijft nog steeds de overwinning".

De opkomst van de verkiezing was met 69,8 procent lager dan zes maanden geleden (toen 73,2 procent). Spanje, de op drie na grootste economie in de eurozone, heeft nood aan een stabiele regering, zeker nu het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie door elkaar heeft geschud door te stemmen voor een brexit. Bovendien heeft Brussel Spanje al verschillende keren opgeroepen om zijn hoge begrotingstekort te corrigeren, maar om dergelijke moeilijke beslissingen te nemen is een sterke regering nodig, beseft ook de EU.

Meest gelezen