Poetin sluit tal van akkoorden in China

Rusland en China willen met een aantal gezamenlijke projecten hun partnerschap uitbouwen. Naar aanleiding van een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Peking hebben de twee staten dit weekend talrijke akkoorden ondertekend in domeinen als vliegtuigbouw, infrastructuur, handel, technologie en innovatie.
President Xi begroet Poetin in Peking.

Moskou en Peking hebben verdragen gesloten voor de gezamenlijke ontwikkeling van een langeafstandsvliegtuig dat kan concurreren met Airbus en Boeing, zo meldde het Russische persbureau Itar-Tass. Chinese en Russische firma's zullen bovendien samenwerken in gas- en olieprojecten.

Over de bouw van een hogesnelheidsspoorlijn van Moskou naar het 700 kilometer verder gelegen Kazan zou tegen eind dit jaar een overeenkomst bereikt worden. Voorts worden gesprekken gevoerd over 50 akkoorden ter waarde van ruim 50 miljard dollar.

Eerder had Poetin zijn ambtgenoot Xi Jinping en regeringsleider Li Keqiang ontmoet. Poetin zei dat beide zijden overeengekomen zijn de handelsrelaties uit te bouwen. Weliswaar heeft de instabiele toestand op de grondstoffen- en valutamarkten negatieve gevolgen voor de handel tussen China en Rusland maar samen wil men "deze trend keren".

Poetin loofde de betrekkingen met zijn buurland als een "alomvattend en strategisch partnerschap". Xi zei dat beide landen achter het idee staan dat ze "vrienden voor altijd zijn".

Sancties temperen

Poetin ziet in het aanhalen van de banden met China de kans om het effect van de economische sancties te temperen die Europa en de Verenigde Staten tegen Moskou hebben genomen wegens de crisis in Oekraïne.

Om zijn afhankelijkheid van Europa te verkleinen, was Moskou twee jaar geleden al gasleveringen ter waarde van 400 miljard dollar overeengekomen met Peking. De gasleiding zou tegen 2018 klaar moeten zijn.

Beide landen hebben sindsdien over een veelvoud van nieuwe samenwerkingsvormen gesproken. Veel projecten kwamen echter niet verder dan besprekingen. Het wantrouwen van Chinese investeerders groeit immers vanwege de gespannen economische toestand in Rusland. In Rusland neemt tegelijkertijd de angst toe voor een te grote economische afhankelijkheid van China. De handel tussen de twee landen daalde vorig jaar van 100 miljard dollar tot ongeveer 60 miljard.

AP2014

Rosneft

Tijdens zijn bezoek is ook aangekondigd dat president Poetin een deel van het staatsolieconcern Rosneft gaat verkopen aan China.

De deal heeft betrekking op een belang van 20 procent in Verkhnechonskoye, een belangrijk Siberisch onderdeel van Rosneft. Het belang komt in handen van de Beijing Enterprises Group, maar onder welke voorwaarden is nog niet duidelijk, daarover lopen de onderhandelingen nog. De Russen denken de transactie voor het einde van het jaar af te kunnen ronden.

Over de Rosneft-deal deden onlangs al geruchten de ronde. Ook in India bestaat interesse om delen van het Russische staatsbedrijf in handen te krijgen.

Rusland zou uiteindelijk bijna een vijfde van Rosneft van de hand willen doen. Poetin zou op die manier geld bijeen willen brengen om toegezegde investeringen te kunnen doen nog voor de verkiezingen in minder dan twee jaar.

Xinhua News Agency

Meest gelezen