Nu de Democratische strijd voorbij is, moeten Clinton en Sanders de rangen sluiten

Hillary Clinton heeft de allerlaatste voorverkiezing bij de Democraten gewonnen. Maar ze kijkt ondertussen verder: in de hoop de plooien glad te strijken had ze een ontmoeting met Bernie Sanders. Het resultaat: voorlopig niets.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het was de allerlaatste voorverkiezing bij de Democraten, die in DC. En veel stelde het niet voor: Hillary Clinton is al sinds vorige week helemaal zeker van de nominatie, riep zichzelf tot winnaar uit én kreeg ruggensteun van president Obama. 

Maar de winst in DC was natuurlijk wel symbolisch, al is het maar omdat DC nog altijd het machtscentrum van het land is. Clinton haalde het bovendien met overmacht: 78,7 procent tegen 21,1 procent. 

Ontmoeting

Nu de voorverkiezingen bij de Democraten verleden tijd zijn, is het zaak om de partij zo snel mogelijk weer te verenigen. Dat gebeurde toen Hillary Clinton met Barack Obama een relatief bittere strijd uitvocht in 2008, en het is de bedoeling dat het ook nu gebeurt, allemaal met de bedoeling Donald Trump uit het Witte Huis te houden.

Clinton en Sanders ontmoetten elkaar zelfs al. Dat gebeurde afgelopen nacht, naar verluidt in een zenuwachtige en afstandelijke sfeer.

Volgens verschillende mediaberichten bleef de ontmoeting zonder tastbaar resultaat. Sanders wacht om zijn steun aan Hillary Clinton uit te spreken. Hij twijfelt naar verluidt aan haar bereidheid om linksere standpunten te verkondigen. Vandaar dat hij zijn campagne voortzet, in de hoop op Clintons programma te wegen.

Die steun van Sanders aan Clinton is meer dan symbolisch. Hij vergaarde 12 miljoen stemmen. En bovenal: 28 procent van zijn kiezers zegt niet voor Hillary Clinton te gaan stemmen. 

Peiling: Hillary op winst

Ondertussen publiceert het nieuwsagentschap Bloomberg een peiling naar de populariteit van de presidentële kandidaten van Republikeinen en Democraten, Trump en Clinton dus. Daarin is de voorsprong van Clinton bijzonder comfortabel: ze leidt met 49 tegen 37 procent. 55 procent zegt nimmer of nooit voor Trump te zullen stemmen. 

Maar de cijfers hielden ook slechter nieuws in voor Clinton. Op de vraag wie het best geschikt is om de terreurdreiging het hoofd te bieden, antwoordde 50 procent Trump, tegen 45 procent Clinton.

Meest gelezen