"Brexit-referendum kan einde van Europese Unie betekenen"

Ongeacht de uitslag van het brexit-referendum, betekent het feit dàt het plaatsvindt mogelijk het einde van de Europese Unie. Dat zegt de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Margot Wallstrom. Ze vreest een domino-effect.

Op 23 juni trekken de Britten naar de stembus voor een referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie.

Al maanden zetten voor- én tegenstanders van dit lidmaatschap de voor- en de nadelen van blijven of vertrekken in de verf. Wat de uitslag ook wordt, volgens de Zweedse minister Wallstrom is het kalf nu mogelijk al verdronken. In de beide scenario's vreest ze een domino-effect.

Als de Britten besluiten te vertrekken, zullen andere Europese landen misschien volgen. "Andere landen zullen in dat geval menen dat zij even goed een referendum over hun lidmaatschap kunnen organiseren en de EU eveneens kunnen verlaten", vertelt ze aan de BBC.

Maar ook als de Britten lid willen blijven, zijn de gevolgen voor de EU mogelijk nefast, zo meent ze. "Dan zullen andere landen mogelijk denken: "Wel, dat hebben ze goed onderhandeld. Ze hebben een speciale behandeling gevraagd en gekregen. Waarom zouden wij niet hetzelfde doen?"." Dat laatste scenario dreigt de EU danig uit te hollen.

Desalniettemin hoopt Wallstrom dat het Verenigd Koninkrijk lid van de EU blijft. Ze benadrukt dat het land een belangrijke handelspartner van Zweden is en dat 90.000 Zweden in het Verenigd Koninkrijk wonen.

Meest gelezen