G7 stuurt "sterk signaal" over maritieme claims China

De leiders van de G7, de belangrijkste industrielanden, zijn het eens om "een sterk signaal te sturen" inzake de maritieme conflicten in het Verre Oosten. China voelt zich geviseerd en zeg dat de G7 "geen zaken heeft met de Zuid-Chinese Zee". China zit zelf niet in de G7.

De leiders van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Japan en de Europese Unie zijn bijeen in de Zuid-Japanse stad Ise Shima. Op tafel liggen de toestand van de wereldeconomie, maar ook regionale veiligheidskwesties.

Eén van die kwesties is de serie van regionale conflicten in de Oost- en Zuid-Chinese Zee. Bij de eerste gaat het om een conflict tussen Japan en China over een kleine groep onbewoonde eilanden, de Senkaku in het Japan of Diaoyu in het Chinees. Het andere conflict gaat over de Paracel- en Spratly-archipels in de Zuid-Chinese Zee. Die worden opgeëist door China, maar die eisen worden niet erkend door de andere oeverstaten in de Zuid-Chinese Zee.

De voorbije jaren heeft China steeds meer constructies opgericht op een aantal van die atollen en riffen, maar de Amerikaanse, Japanse, Australische en Indiase marines zijn steeds meer aanwezig om die aanspraken te ontkrachten. Ook de Filipijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië en Vietnam eisen sommigen van die eilanden op.

China -dat niet aanwezig is op de G7-top- is boos en zegt dat de G7-landen niets te maken hebben met de Zuid-Chinese Zee. Opvallend is ook dat VS-president Barack Obama voor de G7-top een bezoek bracht aan Vietnam. Obama heeft daar het wapenembargo tegen Vietnam opgeheven, waardoor dat land wapens kan gaan kope in de VS.

"Voorkom nieuwe economische crisis"

De G7-leiders zijn ook verontrust over de wereldeconomie. Volgens gastheer en Japans premier Shinzo Abe moeten de grote landen samenwerken om een nieuwe wereldwijde crisis zoals in 2008 te voorkomen.

Toch lijken de leiders niet op één lijn te zitten: Japan en andere landen zien meer heil in investeringen en stimulansen voor de economie, terwijl Duitsland en Groot-Brittannië willen vasthouden aan begrotingsdiscipline. 

Alle G7-landen waarschuwen echter vooral tegen een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat zou zware gevolgen hebben voor alle grote industrielanden, waarschuwen ze.

Morgen brengt Barack Obama als eerste Amerikaanse president een bezoek aan de plaats waar in 1945 de eerste atoombom is ontploft boven de stad Hiroshima. Dat is een historisch moment, waarop Obama zal oproepen om kernwapens uit de wereld te halen, maar er zijn geen excuses gepland voor de aanval zelf.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

"Hier wil ik verblijven"

Vanochtend hebben de zeven leiders in Ise een bezoek gebracht aan het schrijn van Amaterasu Omikami, de zonnegodin van de Japanse shinto-religie en stammoeder van de keizerlijke familie. Dat is al meer dan 2.000 jaar het belangrijkste heiligdom in Japan en is normaal niet toegankelijk voor bezoekers. Amaterasu wordt in Ise aanbeden omdat ze hier 2.000 jaar geleden aan een keizersdochter vertelde: "Dit is een rustige en aangename plek. Hier wil ik verblijven".

De gebouwen in cypressenhout worden om de twintig jaar afgebroken en vervangen door nieuwe. Dat symboliseert het shinto-geloof in de vernieuwing van de natuur en het komen en gaan van alle dingen. De erediensten in het schrijn worden altijd toegewezen aan leden van de keizerlijke familie.

Meest gelezen