Frankrijk put uit strategische oliereserves

De Franse regering heeft de voorbije drie dagen uit de strategische brandstofreserves geput om de gevolgen van de blokkade van grote raffinaderijen op te vangen. Door de staking tegen de hervorming van het arbeidsrecht dreigt er in bepaalde regio's een tekort aan brandstof.

De voorbije dagen zijn veel zuiderburen uit de regio Nord/Pas-de-Calais hier bij Belgische tankstations hun auto's komen voltanken met brandstof. Door de stakingen en blokkades van raffinaderijen en opslagplaatsen in Frankrijk staan er vaak lange files voor Franse tankstations of is er gewoon geen brandstof.

De Franse staatssecretaris voor Transport Alain Vidalies heeft nu aan de krant Le Monde bevestigd dat de regering nu beroep doet op de strategische reserves om de tekorten aan brandstof op te vangen en de tankstations te bevoorraden. Volgens hem zijn nu al de reserves van drie dagen aangesproken op een totaal van 115 die de regering ter beschikking heeft. "Het gaat dus om een relatief marginaal gebruik", aldus de staatssecretaris.

De vorige keer dat de Franse overheid de strategische oliereserves aansprak, dateert van 2010. Toen werd er in het land op grote schaal gestaakt tegen een hervorming van het pensioenstelsel. De keer daarvoor was dat in 2005 toen de orkaan Katrina de olieproductie in de Golf van Mexico zware schade had toegebracht.

Strategische reserves voor noodgevallen

Sinds 1992 heeft Frankrijk op een aantal plaatsen verspreid over het land grote reserves van brandstoffen aangelegd. Dat gebeurde op een aanbeveling van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Het gaat om 13,7 miljoen ton brandstof, waarvan 45 procent diesel, 33 procent ruwe olie, 9 procent huisbrandolie en 7 procent benzine. Die worden beheerd door de overheid in samenwerking met de grote olieconcerns.

De reserves zijn verspreid over het land en zijn vaak met elkaar verbonden via pijpleidingen. Die leidingen lopen vooral in het noorden, aan de Atlantische kust en langs de as Parijs-Lyon-Marseille naar de Middellandse Zee. In Manosque in Alpes-de-Haute-Provence is een erg grote opslagsite. Er is ook een aansluiting naar een gelijkaardig pijpleidingsnetwerk in Duitsland.

AP2009

Meest gelezen