10,3 miljard en (een beetje) schuldverlichting voor Griekenland

Griekenland krijgt een nieuwe uitbetaling van 10,3 miljard euro, die in delen zal uitbetaald worden. De eurolanden hebben hierover rond 2 uur een akkoord bereikt, na uren onderhandelen in aanwezigheid van het Internationaal Muntfonds (IMF). Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over schuldverlichtende maatregelen, waardoor het IMF zeker aan boord blijft. Zowel de eurogroep als Griekenland hebben het over een "belangrijk moment".

"We hebben een belangrijke doorbraak bereikt voor Griekenland, waardoor een nieuwe fase in het hulpprogramma is aangebroken", zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. Hij bevestigde dat de eurogroep instemde met een tweede noodlening van 10,3 miljard euro, zodat Griekenland zijn schuld kan aflossen, vooral die aan de Europese Centrale Bank. Om voor de nieuwe noodlening in aanmerking te komen, hebben de Grieken onder meer een pensioen- en belastinghervorming goedgekeurd.

"Dit is goed nieuws, want dit toont aan dat Griekenland veel inspanningen levert en dat er vooruitgang geboekt wordt", zei Dijsselbloem. "Dit is een belangrijk moment na de vertrouwenscrisis van vorige zomer. Het vertrouwen raakt stilaan hersteld en dat heeft ons nu heel erg geholpen."

Dijsselbloem bedankte de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos en zijn team ook uitdrukkelijk voor de goede samenwerking. Ook Tsakalotos zelf (foto in tekst) had het over een "belangrijk moment voor Griekenland na zo'n lange tijd". "Ik denk dat er wel reden kan zijn voor optimisme. Dit kan het begin zijn van het doorbreken van de vicieuze cirkel van recessie en maatregelen naar een klimaat waar er opnieuw geïnvesteerd kan worden in Griekenland."

Dijsselbloem legde uit dat de uitbetaling in schijven zal gebeuren, waarbij een eerste schijf van 7,5 miljard euro vanaf juni beschikbaar zou moeten zijn. Hiervan wordt 5,7 miljard euro gebruikt om schuld terug te betalen. 1,8 miljard zal door de Griekse overheid gebruikt worden om betalingsachterstallen die ze hebben opgelopen binnen de Griekse economie terug te betalen. Volgende uitbetalingen komen er na de zomer als aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Pakket maatregelen voor schuldverlichting

Dijsselbloem bevestigde ook dat de ministers van Financiën het eens zijn over een pakket van maatregelen over een schuldverlichting voor Griekenland. Op korte termijn en na het einde van het huidige steunprogramma, in 2018, zeggen de eurolanden schuldverlichting toe. Er werd ook de belofte gedaan dat Griekenland ook in de toekomst zal worden geholpen mocht dat nodig zijn.

Athene vraagt al lang om die schuldverlichting en ook het IMF had hierop aangedrongen. Onder meer Duitsland en België waren hier niet enthousiast over. Zij gingen nu dus toch overstag, maar voor minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA), die vannacht mee onderhandeld heeft, is de schuldverlichting nog altijd niet de hoofdzaak van het programma.

"De structurele hervormingen inzake pensioenen, arbeidsmarkt en belastingsinningen zijn wat mij betreft veel belangrijker voor de toekomst van de Griekse economie en de Griekse maatschappij dan het feit dat we op het vlak van de schulden de termijnen van de officiële leningen iets verder zullen uitsmeren", reageert Van Overtveldt. "Het belangrijke punt was inderdaad wel dat het IMF weer zou meedoen, voor een aantal landen (bv. Duitsland en Finland) is het van cruciaal belang dat het IMF aan boord blijft, anders is het blijkbaar moeilijk om daar de parlementaire goedkeuring voor de programma's te blijven verwerven."

Het fonds draagt nu niet bij aan het huidige, driejarige Griekse programma van maximaal 86 miljard euro en wil alleen instappen als er serieus werk wordt gemaakt van schuldverlichting. Dijsselbloem verzekerde dat het IMF aangaf zijn bestuur te zullen vragen voor het eind van het jaar de financiële regeling goed te keuren.

Meest gelezen