Poetin richt militaristische jeugdbeweging op, "Het Jonge Leger"

In Rusland zullen schoolkinderen weldra leren omgaan met wapens, en les krijgen in militaire geschiedenis en oorlogstactieken. Het ministerie van Defensie gaat daarvoor jeugdbrigades oprichten die "Joenarmija" zullen heten, "Het Jonge Leger".
Leden van "Nasji", de jeugdbeweging van Poetin, in een orthodoxe kerk.

Officieel gaat Joenarmija op 1 september van start, maar in de historische stad Jaroslavl is nu al een pilootproject gestart met 104 deelnemers.

Ze zullen leren hoe ze automatische wapens uit elkaar moeten halen en opnieuw monteren, leren schieten en parachute springen, en ook theoretische krijgskunde en tactiek krijgen. Volgens het ministerie van Defensie komt de jeugdbeweging tegemoet aan de "acute vraag die het groeiende besef van patriottisme en dienst aan het vaderland" oproept.  

Op Russische scholen wordt al een militaire vorming gegeven, maar het ministerie hoopt dat het project meer "structuur" zal geven aan het "groeiende aantal patriottische militaire bewegingen".

Rusland kent een opstoot van nationalisme sinds het land de Krim heeft geannexeerd, en militaire operaties begonnen is in Oekraïne en Syrië. Nationalistische groeperingen hebben er de wind in de zeilen, en in januari besloot de Russische regering de uitgaven voor "patriottische opvoeding" te verdubbelen.  

Sovjet

Met de oprichting van het "Joenarmija" neemt de regering-Poetin een oude Sovjet-traditie opnieuw op. In de Sovjetperiode kregen kinderen op school een "militair-patriottische" vorming en leerden ze militaire technieken en geschiedenislessen over de "heldhaftige perioden" uit de Russische geschiedenis. In tegenstelling met de verplichte lessen op school in de Sovjettijd, is deelname aan Joenarmija vrijwillig.

Met "Het Jonge Leger" is de regering overigens niet aan haar proefstuk toe. Vorig jaar richtte ze al de "Russische Scholierenbeweging" op, naar het voorbeeld van de Pioniers uit de Sovjettijd. De stichting van die scholierenbeweging viel - ogetwijfeld niet toevallig - samen met de verjaardag van de Komsomol, de jeugdliga van de communistische partij die een opstapje was voor jongeren die hogerop wilden. Zeker is het nog niet, maar mogelijk krijgen kinderen die lid zijn geweest van het Joenarmija, voorrang bij de inschrijving aan de universiteit.

Wat ook nog niet duidelijk is, is voor welke leeftijdscategorie Joenarmija bedoeld is. Een voorstel is van 14 tot 18 jaar, anderen zeggen dat kinderen al vanaf 10 jaar zouden kunnen toetreden. Aangenomen wordt voort dat de leden een uniform zullen dragen, en dat de verschillende "eenheden" hun eigen hoofdkwartieren en vlaggen zullen hebben.

En nog eerder, na de Oranje Revolutie in Oekraïne in 2004, had president Poetin al de jeugdbeweging "Nasji" (De onzen) in het leven geroepen. Nasji verstoorde demonstarties van de oppositie en hield zelf protestmanifestaties bij de Amerikaanse en and ere westerse ambassade. De organisatie, die ook wel spottend de "Poetinjugend" genoemd werd, laat de laatste tijd nauwelijks nog iets van zich horen.

Kritiek

Op het initiatief komen er uiteenlopende reacties. Valentina Melnikova, de voorzitter van een vereniging die opkomt voor de rechten van soldaten, zei aan de plaatselijke krant dat "pogingen om kinderen te militariseren een schending van hun rechten zijn". Ze noemt het een onzinnige poging om de Sovjetideologie nieuw leven in te blazen en vraagt zich af wie daar behoefte aanheeft.

De nationalistische website "De Russische waarheid" is dan weer opgetogen over het initiatief. Volgens de site is het van het grootste belang dat kinderen "de liefde voor het vaderland" wordt bijgebracht. "Als we dat niet doen, krijgen we een LGBT-maatschappij", zo schrijft de site. "Om de burgers, vooral de liberaal gezinden, in de toekomst af te houden van relschoppen, moet de staat zich nu al serieus bezighouden met de militair-patriottische opvoeding van de jeugd."

Andere Russische burgers zijn niet verrast maar reageren lauw op het initiatief. Aan The Independent zei een burger: "Sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne is er een grote opstoot van nationalisme, en dus is het niet verrassend dat dit soort programma's opnieuw ingevoerd worden. De meeste mensen liggen er niet wakker van. Maar de propaganda-machine van Poetin is extreem effectief."

Meest gelezen