Zes jaar cel voor restauranteigenaar na dodelijk pinda-incident
Paul Wilson (38) kreeg een zware allergische reactie (anafylactische shock) nadat hij een afhaalmaaltijd van bij het restaurant Indian Garden in Easingwold, New Yorkshire gegeten had. Voor de bereiding van het gerecht was een goedkope notenmix gebruikt die pinda's bevatte.
Wilson had nochtans doorgegeven dat er "geen noten" in zijn kip Tikka Masala mochten zitten, een instructie die opgeschreven werd op zijn bestelbon en op de doos waar zijn maaltijd in zat. Na het eten probeerde Wilson nog te braken, maar het kwaad was al geschied. Hij overleed aan de gevolgen van de allergische reactie.
Niet het eerste incident
Enkele weken eerder zou een klant ook al een allergische reactie gekregen hebben nadat ze in een restaurant van Zaman had gegeten. Het 17-jarige meisje belandde in het ziekenhuis.
De rechter houdt de restauranteigenaar verantwoordelijk voor de dood van Wilson die "perfect vermeden had kunnen worden". Zaman (58), eigenaar van meerdere restaurants, argumenteerde dat hij niet in de zaak was op het moment van het incident en dat zijn managers het personeel selecteren.
Volgens de openbaar aanklager is de uitspraak een duidelijk signaal dat de restaurantindustrie beter voor haar klanten moet zorgen.