Zes jaar cel voor restauranteigenaar na dodelijk pinda-incident

Mohammed Zaman, een Britse restauranteigenaar, is schuldig bevonden aan doodslag nadat er in zijn zaak een goedkope notenmix gebruikt was in een gerecht voor een klant die duidelijk had aangegeven dat zijn afhaalmaaltijd geen noten mocht bevatten. Dat meldt BBC News. Zaman is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

Paul Wilson (38) kreeg een zware allergische reactie (anafylactische shock) nadat hij een afhaalmaaltijd van bij het restaurant Indian Garden in Easingwold, New Yorkshire gegeten had. Voor de bereiding van het gerecht was een goedkope notenmix gebruikt die pinda's bevatte.

Wilson had nochtans doorgegeven dat er "geen noten" in zijn kip Tikka Masala mochten zitten, een instructie die opgeschreven werd op zijn bestelbon en op de doos waar zijn maaltijd in zat. Na het eten probeerde Wilson nog te braken, maar het kwaad was al geschied. Hij overleed aan de gevolgen van de allergische reactie.

Niet het eerste incident

Enkele weken eerder zou een klant ook al een allergische reactie gekregen hebben nadat ze in een restaurant van Zaman had gegeten. Het 17-jarige meisje belandde in het ziekenhuis.

De rechter houdt de restauranteigenaar verantwoordelijk voor de dood van Wilson die "perfect vermeden had kunnen worden". Zaman (58), eigenaar van meerdere restaurants, argumenteerde dat hij niet in de zaak was op het moment van het incident en dat zijn managers het personeel selecteren.

Volgens de openbaar aanklager is de uitspraak een duidelijk signaal dat de restaurantindustrie beter voor haar klanten moet zorgen.

Meest gelezen