Meer vrouwen dan religieuzen in nieuw Iraans parlement

Voor het eerst sinds het ontstaan van de islamitische republiek zullen er in het Iraanse parlement meer vrouwelijke dan religieuze volksvertegenwoordigers zitten. Dat blijkt na de tweede ronde van de parlementsverkiezingen vrijdag. De Iraanse staatstelevisie maakte gisteren de resultaten bekend voor de 68 zetels die op het spel stonden.

In het uitgaande parlement zitten 27 religieuzen en negen vrouwen, die allen tot de conservatieve stroming behoorden. Het nieuwe parlement, dat op 26 februari en 29 april werd verkozen, telt 17 vrouwen, onder wie 15 hervormingsgezinden en gematigden. Het hadden er 18 kunnen zijn als de verkiezing van een hervormingsgezinde kandidate in Ispahan niet ongeldig was verklaard. Het gaat niettemin om het grootste aantal vrouwen sinds 1979.

In de eerste twee parlementen na de Iraanse revolutie waren de religieuzen nog zeer invloedrijk: ze bezetten meer dan de helft van de zetels. Nu is hun aanwezigheid sterk geslonken en bovendien zijn er geen vooraanstaande figuren meer bij. Zowel president Hassan Rouhani als de oud-presidenten Akbar Hachemi Rafsandjani en Mohammad Khatami waren ooit parlementslid.

Hun aanwezigheid in het parlement mag dan wel gedaald zijn, religieuzen bezetten nog steeds sleutelposten in de belangrijkste instellingen van het regime. Rouhani natuurlijk, maar de religieuzen controleren ook nog steeds de Raad van Hoeders van de grondwet, een uit religieuzen en rechtsgeleerden samengestelde instelling die een sleutelrol speelt in de Iraanse politiek.

De Iraanse gematigden en hervormingsgezinden die president Hassan Rouhani steunen, slaagden er tijdens de verkiezingen niet in om een absolute meerderheid te behalen. Maar met 143 zetels behoudt hun blok wel het grootste aantal zetels in het parlement, gevolgd door de hardliners (met 86) en de onafhankelijken (met 61 zetels). Het nieuwe parlement zal volgende maand voor het eerst bijeenkomen.

Meest gelezen