Tien jaar hard labeur voor Amerikaan in Noord-Korea

Tien jaar hard labeur, dat is de straf die een 62-jarige Amerikaan gekregen heeft in Noord-Korea. Vorige maand bekende de man publiekelijk dat hij een spion was, maar dat soort gedwongen biechten zagen we al vaker in het land van dictator Kim Jong-un.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Kim Dong-chul is een 62-jarige Amerikaan. Een genaturaliseerde Amerikaan, die in Zuid-Korea geboren werd, en in oktober werd opgepakt door het Noord-Koreaanse regime.

Wat hij precies mispeuterd heeft? Niet helemaal duidelijk. Er is alleen maar zijn publieke biecht voor een groepje opgetrommelde journalisten van vorige maand. Kim Dong-chun zei toen dat de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten hem betaald hadden om in Noord-Korea te spioneren. Hij zou usb-sticks met militaire en nucleaire geheimen erop.

Uiteraard zijn er grote vragen bij die gedwongen publieke biecht.  De VS heeft er Noord-Korea al herhaaldelijk van beschuldigd dat dit soort van arrestaties en publieke biechten eigenlijk een diplomatiek spelletje zijn. (Wat het regime in Pyongyang telkens ontkend heeft).

Zoals in 2009, toen de arrestatie van twee Amerikaanse journalisten van Chinese afkomst voormalig president Bill Clinton naar het land lokte. Als beloning voor dat zeldzame buitenlandse bezoek kreeg hij de journalisten gewoon mee. 

Kim Dong-chul, die huilend zijn straf aanhoorde, is niet de eerste Amerikaan die dit lot te beurt valt. In maart werd de Amerikaanse student Frederick Warmbier tot vijftien jaar veroordeeld omdat hij propagandamateriaal zou gestolen hebben en "misdaden tegen de staat" heeft gepleegd.

Die strenge straffen tonen alweer aan dat de spanning in en om Noord-Korea immens groot is. Na een atoomtest in januari, volgt op zes mei een groot congres om de macht van Kim Jong-un te bezingen en verder te versterken. 

Meest gelezen