Drie Poolse ex-presidenten vallen conservatieve regering aan

In Polen hebben drie ex-presidenten een opmerkelijke aanval gelanceerd op de huidige conservatieve regering. In een open brief in een krant schrijven Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski en Bronislaw Komorowski dat regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) de grondrechten van de Polen bedreigt. Ze roepen alle Polen op om de democratie te verdedigen.
Ex-president Lech Walesa

De drie ex-presidenten publiceerden samen met enkele andere bekende Polen een open brief in de krant Gazeta Wyborcza. Daarin beschuldigen ze de regering ervan de "constitutionele orde te vernietigen" en het werk van het Grondwettelijk Hof "te verlammen". "De verantwoordelijken voor deze inbreuken op de grondwet zullen daar de gevolgen van dragen", waarschuwen ze nog.

Ze verwijten de Poolse ministers ook dat ze met hun "anti-Europese en xenofobe uitspraken en daden" de eenheid van de Europese Unie in het gevaar brengen en op die manier "de belangen van het imperialistische Rusland dienen".

Volgens de briefschrijvers moet de regering beseffen dat de discussies binnen de Unie, de resoluties, de opinies en de richtlijnen geen inmenging zijn in de binnenlandse aangelegenheden van Polen, maar net het bewijs zijn van een gerechtvaardigde bezorgdheid over de situatie in Polen en de rechten van de Poolse burgers.

Ze spreken tot slot hun steun uit voor de "waardige en verantwoordelijke" rechters van het Grondwettelijk Hof.

Absurd

Binnen de regering wordt de open brief als "absurd" van tafel geveegd, net als de vaststelling van de briefschrijvers dat de Poolse democratie in gevaar zou zijn.

"Dit is niets meer dan de mening van die drie heren en wellicht nog enkele anderen. Ik ben het niet eens met hun mening", reageerde vicepremier Piotr Glinski.

Wat is er aan de hand in Polen?

De Poolse regering wordt geleid door premier Beata Szydlo. Haar partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) vormt een coalitie met twee andere rechtse partijen. De sterke man van PiS is Jaroslaw Kaczynski, van 2006 tot 2007 al eens een jaar lang premier en tweelingbroer van de omgekomen president Lech Kaczynski.

De nieuwe regering voert sinds haar aantreden een machtsstrijd met het Grondwettelijk Hof. De regering wilde het Hof via een nieuwe wet hervormen, maar het Hof verklaarde die wet ongrondwettelijk. De kwestie belandde deze maand ook op de agenda van het Europees Parlement, dat er bij Warschau op aandrong om een einde te maken aan de "effectieve verlamming van het Grondwettelijk Hof, wat een gevaar betekent voor de democratie, de mensenrechten en de rechtstaat".

De Europese Commissie lanceerde eerder ook al een procedure over de rechtstaat in Polen. Die procedure zou in een finale fase kunnen leiden tot de opschorting van het stemrecht van Polen in de Europese ministerraden.

Meest gelezen