Inkomsten IS met een derde gedaald, boetes vervangen de sharia

De inkomsten van de terreurgroep IS zijn het afgelopen jaar met bijna een derde geslonken. Dat heeft de Amerikaanse denktank IHS berekend. Oorzaak zijn de dalende inkomsten uit olie en het verlies van grondgebied en dus belastbare inwoners. In de zomer van vorig jaar had IS een maandelijks inkomen van ongeveer 80 miljoen dollar. In maart van dit jaar is dat met 30 procent gedaald tot 56 miljoen.
(Foto archief)

Ongeveer de helft van de inkomsten van het kalifaat bestaat uit belastingen en confiscaties, 43 procent uit de verkoop van olie en gas op de zwarte markt en de overige 7 procent uit de drugstrafiek, ontvoeringen en schenkingen.

Het grondgebied dat IS controleert is vorig jaar met 22 procent gekrompen. De bevolking van het kalifaat is daardoor van negen tot zes miljoen inwoners gedaald, dat zijn drie miljoen mensen minder die belast kunnen worden en minder eigendommen die aangeslagen kunnen worden.

Hogere belastingen en boetes

IS probeert dit inkomensverlies te compenseren door het invoeren van nieuwe taksen, onder meer voor vrachtwagenchauffeurs, installateurs van satellietschotels, en een tol voor iedereen die een stad wil verlaten. De organisatie heeft ook een hele reeks boetes ingevoerd. Je kan een boete krijgen voor het rijden aan de verkeerde kant van de weg, maar ook voor het niet kunnen beantwoorden van vragen uit de koran.

Veelzeggend is ook dat IS aanvaardt om lijfstraffen af te kopen die door de sharia worden opgelegd, terwijl een van de grondregels van het kalifaat juist de strikte uitvoering van de sharia-wetgeving is. .

Inkomsten uit olievelden dalen

Ook de tweede grote bron van inkomsten van IS, de verkoop van olie en gas, is met een kwart gedaald. In de zomer van vorig jaar werden er dagelijks 33.000 vaten olie geproduceerd, vorige maand was dat teruggelopen tot 21.000 vaten per dag.

Die daling heeft zeker te maken met de bombardementen van de door de VS geleide coalitie tegen IS. Desondanks blijft IS in staat om vernielde installaties te herstellen of andere manieren te vinden om de productie aan de gang te houden. Mochten de luchtaanvallen op de olievelden stoppen, dan zou de groep de productie waarschijnlijk weer snel op een hoger peil kunnen brengen.

Meest gelezen