Nederland zegt neen aan Europees verdrag met Oekraïne

De Nederlanders hebben in een referendum het Europese handelsverdrag met Oekraïne verworpen. Ruim 60 procent van de noorderburen die hun stem hebben uitgebracht, zegt neen. De opkomst ligt ook boven de vereiste drempel van 30 procent. Een nederlaag die premier Mark Rutte niet kan negeren.

Ruim vier miljoen Nederlanders brachten gisteren hun stem uit over het associatieverdrag met Oekraïne, oftewel 32 procent van onze noorderburen. Dat betekent in elk geval dat de volksraadpleging geldig is. Een ruime meerderheid van de stemmers stemde ook tegen het verdrag: het nee-kamp haalde maar liefst 61 procent.

In Nederlandse binnenlandse media wordt de uitslag van het referendum in elk geval gezien als een klap voor premier Mark Rutte en zijn regering. De buitenlandse pers focust op de nederlaag voor de Europese Unie, ook al omdat de Britten zich binnen enkele weken in een referendum uitspreken over het lidmaatschap tot de EU. Extra pijnlijk ook is dat Nederland momenteel voorzitter is van de Raad van de Europese Unie.

"Ratificatie kan nu niet meer zo maar doorgaan"

Het referendum is enkel "raadgevend". In principe is de Nederlandse regering dan ook niet verplicht om er iets mee te doen.

Toch zei premier Rutte gisteravond dat hij het resultaat niet zo maar wil negeren. "Mijn politieke opvatting is dat met zo een grote overwinning van "neen" de ratificatie van het verdrag niet zonder meer kan doorgaan. We gaan er binnen het kabinet heel zorgvuldig naar kijken, ook met onze Europese partners en met het Nederlandse parlement.

De meeste fractieleiders in het Nederlandse parlement vinden ook dat de regering iets moet doen en dat het verdrag zoals het nu voorligt niet kan doorgaan. De anti-Europese Geert Wilders (PVV) reageerde op Twitter euforisch: "Dit is het begin van het einde van de Europese Unie", klonk het daar.

Heronderhandelen

De hamvraag is nu wat de Nederlandse regering concreet gaat doen. Het associatieverdrag met Oekraïne - dat voor meer handel tussen de EU en Oekraïne zou moeten zorgen - werd door de lidstaten en Oekraïne al in 2014 ondertekend.

De rest van Europa heeft het verdrag intussen ook goedgekeurd, dus de kans is klein dat Nederland dat niet zal doen. Wel zal er in Brussel opnieuw moeten worden onderhandeld, al is de marge daarvoor vrij klein.

"Uit het tegen-kamp hoor je veel dat het verdrag vooral beter moet, en niet per se helemaal van tafel", zegt NOS-verslaggever Joost Vullings. Brussel-correspondent Arjan Noorlander denkt dat er misschien wel een extra zin in het verdrag komt, waarin bijvoorbeeld expliciet zou staan dat Oekraïne geen lid zal worden van de EU.

Wat houdt verdrag tussen de EU en Oekraïne in?

Meest gelezen