Onduidelijk of Nederlands referendum geldig is

Het is niet duidelijk of het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU nu geldig is of niet. De opkomst moet minimum 30 procent bedragen en volgens een exitpoll was die 29 procent, met een foutenmarge van 3 procent. Later werd de opkomst herzien naar 32 procent, nog steeds met dezelfde foutenmarge. Een grote meerderheid van de mensen die zijn gaan stemmen, heeft tegen het verdrag gestemd. Als het referendum geldig is, kan het overduidelijke nee niet zomaar genegeerd worden volgens premier Rutte.
AP 2016

Het referendum ging officieel over het associatieverdrag maar het werd algemeen beschouwd als een stem voor of tegen de Europese Unie. 64 van de mensen die hun stem hebben uitgebracht, hebben tegen het verdrag gestemd, 36 procent voor volgens de exitpoll. 

Dat is een afwijzing van de regering, die campagne had gevoerd voor het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Hoewel het referendum niet bindend is, kan de regering moeilijk anders dan de uitslag ervan respecteren, als de opkomst hoog genoeg is en het dus geldig is.

Het associatieverdrag, dat betrekking heeft op handel, politieke en militaire samenwerking, is al voorlopig van kracht, maar het moet door alle 28 lidstaten van de EU geratificeerd worden voor alle onderdelen ervan volledig kracht van wet hebben. Nederland is het enige land dat het verdrag nog niet geratificeerd heeft.

"Nee niet negeren"

Bij zo'n nee kan het verdrag met Oekraïne niet zonder meer worden geraticifeerd door Nederland. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte vanavond gezegd in een eerste reactie op de uitslag van het Oekraïne-referendum. "Het nee-kamp heeft overtuigend gewonnen."

Het kan nog weken duren voor het kabinet met een definitief standpunt komt, zei hij tegen de NOS. Het is eerst nog afwachten of een vereiste opkomstpercentage van 30 procent wordt gehaald. "We gaan stap voor stap verder."

De uitslag zal in het kabinet en in de Tweede Kamer worden besproken. Ook gaat het kabinet overleggen met de Europese Commissie in Brussel en andere EU-lidstaten, zei Rutte.
"We gaan dit heel zorgvuldig bespreken. Daar gaan dagen zo niet weken overheen." Hij zei dat hij zich niet wil laten "opjagen". Hij wil een oplossing zoeken die voor alle partijen "acceptabel" is.

Tot dusver wilde het kabinet niet zeggen hoe het zou reageren op de uitslag van het raadgevende referendum.

Meest gelezen