Schotland denkt aan nieuwe campagne voor afscheiding

De Schotse nationalistische regeringspartij wil deze zomer opnieuw campagne voeren voor afscheiding van Schotland van het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon aangekondigd op het lentecongres van haar Scottish National Party (SNP) in Glasgow.

Het initiatief van Sturgeon heeft alles te maken met het referendum over een brexit, dat op 23 juni wordt georganiseerd in heel het Verenigd Koninkrijk. Schotland ziet een eventuele Britse uittreding uit de Europese Unie helemaal niet zitten.

Vorig jaar hebben de Schotten in een referendum de onafhankelijkheid verworpen met 55 tegen 45 procent. Sturgeon zegt nu dat een nieuw referendum over onafhankelijkheid niet voor morgen is, maar wil wel campagne voeren rond wat ze "een mooie droom" noemt. De campagne heeft tot doel meer Schotten te overtuigen van de voordelen van een onafhankelijk Schotland.

Een onafhankelijk Schotland betekent dat Londen niet meer zou kunnen rekenen op inkomsten uit Noordzee-olie, of toch maar op een deel daarvan. De meeste oliereserves in de Noordzee liggen in Schotse wateren, maar de Britse economie heeft ook fors in de sector geïnvesteerd.

Argwaan in Noord-Ierland

Een mogelijke brexit van het Verenigd Koninkrijk dreigt ook in Noord-Ierland tot nieuwe onrust te leiden. "Een brexit zou een politiek en economisch kantelmoment betekenen voor Ierland", liet Martin McGuinness gisteren optekenen. De nummer twee van het republikeinse Sinn Fein dreigt bij een Brits ja voor een brexit met een referendum over de hereniging van Ierland.

"Als de Britten stemmen voor het verlaten van de Europese Unie, moeten de Ierse burgers het recht hebben om te stemmen over het einde van de verdeling van Ierland en een blijvende rol binnen de EU", aldus McGuinness. Noord-Ierland maakt al sinds 1921 deel uit van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. In datzelfde jaar werd de Ierse republiek onafhankelijk. Het uiteindelijke doel van het republikeinse en overwegend katholieke Sinn Fein is de hereniging van Ierland.

Volgens het Goede Vrijdag-akkoord van 1998, het vredesakkoord voor Noord-Ierland, kan de Britse staatssecretaris voor Noord-Ierland eender wanneer een referendum over een afscheiding van Noord-Ierland organiseren, mocht blijken dat een meerderheid van de Noord-Ieren daarvoor gewonnen is. Volgens een gezamenlijke peiling van de Britse en Ierse openbare omroepen was dat in november vorig jaar maar 30 procent.

Hoe dan ook vrezen nogal wat Noord-Ieren problemen aan de grens met Ierland, mocht het Verenigd Koninkrijk inderdaad de EU verlaten. Zo zou een eventuele brexit wel eens nare gevolgen kunnen hebben voor de fragiele vrede in Noord-Ierland.

Meest gelezen